Een impressie van een eerdere editie van Breehoek zonder drempels.
Een impressie van een eerdere editie van Breehoek zonder drempels. Breehoek Zonder Drempels

Breehoek zonder drempels: 'Vooral zelf zingen populair'

Activiteiten

SCHERPENZEEL Voor de tiende keer vult de Breehoek zich zaterdag 29 februari met families voor een dag sport en spel tijdens Breehoek zonder Drempels. De doelgroep voor deze dag is 'iedereen met een beperking'. Jong en oud doet spellen en laat zich schminken.

Carla van de Wetering en Bianca van Setten kijken ernaar uit. ,,Samen met Wilma van Ginkel zijn we al tien jaar betrokken bij dit mooie evenement. Het ontstond vanuit een idee van de programmaraad van de Breehoek. Met ons drieën zetten we het op touw. Met de medewerking van verschillende sportverenigingen en ondernemers kunnen we ieder jaar weer een mooi programma aanbieden".

[MIJLPAAL] Dit jaar bestaat Breehoek zonder Drempels tien jaar. Een mijlpaal voor de organisatie. Ieder jaar melden zich tientallen deelnemers aan uit Scherpenzeel, Woudenberg, Renswoude, De Glind, Barneveld, Leusden, Veenendaal en Amersfoort. ,,We hebben één jaar rond de zeventig deelnemers gehad, dat was wat vol in de zaal". Er is een vaste groep van enthousiaste vrijwilligers betrokken bij het sportspektakel. ,,Daar hoeven we ons nooit druk om te maken. Aanmeldingen genoeg. En ook het personeel van de Breehoek vindt het leuk om bij ons de horeca te verzorgen, hoorden we", aldus Van de Wetering.

Ze hebben verschillende activiteiten uitgeprobeerd in het afgelopen decennium. Sommige met meer succes dan andere. ,,Zo hadden we een keer trommels geleend van de Heijgraaf in Woudenberg. De deelnemers vonden het prachtig, maar het maakte wel erg veel lawaai", lacht Van Setten. Een springkussen en spelletjes sloegen ook niet zo aan. Er is zelfs eens een snoezelruimte (kamer om te relaxen met zachte muren en gedempt licht) gemaakt, maar ook hier werd niet veel gebruik van gemaakt. Ook was er eens het 'winterthema', compleet met levensgrote sneeuwpoppen. ,,Maar het bedenken en uitvoeren van thema's kost veel tijd en het valt de deelnemers meestal niet eens op. Daarom zijn we daarvan afgestapt", licht Van de Wetering toe. De drie vrouwen organiseren dit jaar voor de laatste keer Breehoek zonder drempels. Wie hen op gaat volgen, wordt op dit moment onderzocht.

[CONCERT] De deelnemers kunnen meedoen aan activiteiten als voetbal, hockey, judo en badminton. Ook is er een lokale sportschool aanwezig. Wie niet zo sportief is, kan gerust toekijken hoe anderen sporten. Of hij of zij laat zich schminken. Ook kan er een ritje gemaakt worden met de brandweerauto. Van 14.00 tot 16.00 is het sportieve en actieve gedeelte. Na een maaltijd kunnen de deelnemers swingen en zingen op liedjes. ,,Vooral het zelf zingen is populair onder onze deelnemers. Sommigen maken er een waar concert van". Het is mogelijk om na de maaltijd naar huis te gaan, mocht muziek en dans de deelnemer niet zo aanspreken. ,,Belangrijk is dat iedereen geniet en zelf kiest wat hij of zij wil doen", benadrukken de twee. Iedere deelnemer krijgt een medaille of een beker mee naar huis. En een foto van zichzelf met de mascotte van de Breehoek zonder Drempels. Op www.breehoekzonderdrempels.nl. is meer informatie te vinden. Aanmelden als deelnemer of vrijwilliger kan tot 15 februari.

advertentie