Archieffoto.
Archieffoto. Jan van Uffelen

Opnieuw landelijke ophokplicht na uitbraken vogelgriep

15 november 2023 om 08:27 Dieren

RENSWOUDE/DEN HAAG (ANP) Er komt opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels, meldt het ministerie van Landbouw. Vrijdag 3 november werd die nog opgeheven, maar er zijn inmiddels weer twee nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. 

De laatste, dinsdag op een zorgboerderij in Middelie (gemeente Edam-Volendam), is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen. Zaterdag werd vogelgriep geconstateerd op een leghennenbedrijf in Renswoude.

De ophokplicht geldt voor alle commercieel gehouden vogels, waaronder pluimvee. Ook geldt er een afschermplicht voor hobbyvogels die een risico vormen. Die moeten bijvoorbeeld in volières worden gehouden, zodat zij niet in contact komen met mogelijk zieke wilde vogels.

Nederland kampt al jaren met uitbraken van vogelgriep. ,,De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriepepidemie onvoorspelbaar is”, aldus het ministerie van landbouw. Volgens het departement past de meest recente uitbraak ,,in dat onvoorspelbare patroon”. Het virus circuleert nog onder wilde vogels, waardoor ook pluimveehouderijen weer makkelijk besmet kunnen raken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie