Afbeelding
Politie

Politie opent werving voor cybervrijwilligers

16 maart 2023 om 14:02 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL De politie is donderdag gestart met het werven van nieuwe politievrijwilligers, specifiek gericht op cybercriminaliteit. Tot dinsdag 18 april kunnen belangstellenden zich aanmelden voor vrijwillig politiewerk, vanuit het politiebureau in Barneveld.

Dat meldt de politie, die nu ook de vacature hiervoor heeft opengesteld. Woensdag meldde deze krant al dat het basisteam Veluwe Vallei Noord - waar ook Nijkerk en Scherpenzeel onder vallen - vrijwilligers in wil gaan zetten om cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit aan te pakken. Het is daarmee het eerste team in politieregio Oost-Nederland dat dit doet.

Cybercrime komt steeds vaker voor. Dan gaat het bijvoorbeeld om bankhelpdeskfraude, maar ook over oplichting via WhatsApp en Marktplaats of fraude in online handel. Door politievrijwilligers met professionele kennis op het gebied van de ICT in te schakelen, kan de politie dit werk adequater oppakken. Daar komt bij dat deze vrijwilligers geen uitgebreide politietraining hoeven te volgen én dat deze extra inzet het werk van wijkagenten ontlast.

Belangstellenden met ervaring op het gebied van opsporing op internet en het gebruik van OSINT (het verzamelen van data en informatie uit open bronnen) kunnen zich melden bij de politie. ,,Je draagt zo een steentje bij aan een veiliger online domein en je ondersteunt rechercheurs en wijkagenten’’, meldt de politie. Vrijwilligers moeten hiervoor gemiddeld twee tot twaalf uur per week voor beschikbaar zijn en ontvangen reiskostenvergoeding.

Mensen die interesse hebben, kunnen zich melden bij Mirjam van Riessen, via mirjam.van.riessen@politie.nl

Wouter van Dijk

advertentie
advertentie