Afbeelding
NOS

PVV grootste in Scherpenzeel met bijna kwart stemmen

23 november 2023 om 09:01 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL  Ook in de gemeente Scherpenzeel heeft de PVV grote winst geboekt bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Geert Wilders werd hier met 23,5 procent de grootste. Nieuwkomer NSC en de BBB van Caroline van de Plas zijn ook grote winnaars. De opkomst bedroeg 86,7 procent, iets lager dan de 87,5 procent bij de Kamerverkiezingen twee jaar geleden.  

De PVV haalde in Scherpenzeel 13, 5 procent meer stemmen dan twee jaar geleden. De SGP is de tweede partij met 20,3 procent, een kleine winst van 0,2 procent ten opzichte van 2021. Op de derde plek staat de VVD. Die verliest fors. De liberalen haalden 14,1 procent van de stemmen, een daling van 8,2 procent. 

NSC, de nieuwe partij van Pieter Omzigt komt binnen op de vierde plek. Deze partij haalde 10,9 procent van de Scherpenzeelse stemmen en is net iets groter dan de BBB van Caroline van de Plas. Haar partij pakte 8, 3 procent van de stemmen, een stijgiing van 7,2 procent.

De ChristenUnie is nu op basis van de uitslag, in grootte de zesde partij van Scherpenzeel. De partij haalde 5,1 procent van de stemmen, een verlies van 3,2 procent. Een kleine winnaar is GL/PvdA. de groene sociaaldemocraten onder leiding van Frans Timmermans haalden 4,8 procent van de stemmen: een winst van 0,8 procent. Grote verliezer daarentegen is het CDA. De partij van Henri Bontenbal pakte in Scherpenzeel 4,6 procent van de stemmen, 8,2 procent minder dan twee jaar geleden. D66 en FvD behoren ook tot de verliezers: respectievelijk haalden zij  2,4 procent (verlies van 4,4 procent), en 1,5 procent (een verlies van 3,4 procent).

De uitslag op kandidaatsniveau is nog niet bekend.

NOS

advertentie
advertentie