Afbeelding
Margreet Hendriks

Drie grootste partijen in Scherpenzeel moeten allemaal inleveren

18 maart 2021 om 02:41 Politiek

SCHERPENZEEL Net als in het landelijke beeld te zien is, is ook in de gemeente Scherpenzeel de VVD de grootste partij gebleven bij de Tweede Kamerverkiezingen. SGP blijft de tweede partij en CDA de derde. Opvallend is dat alle drie deze partijen wel (iets) inleveren ten opzichte van 2017. Vooral bij CDA is het verlies groot, met 4,2 procent.

Naast het verlies voor deze drie partijen moeten nog meer partijen inleveren. Onder meer PVV, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50PLUS scoren minder dan vier jaar geleden. Daar tegenover staat winst voor D66 en Partij voor de Dieren, en de grootste stijger is Forum voor Democratie.

Bij de nieuwe partijen scoort JA21 het beste met 2,7 procent, BBB en Volt scoren rond de 1 procent.

De opkomst in de gemeente Scherpenzeel was 87,5 procent en dat is nagenoeg hetzelfde als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen was het 87,8 procent. Kijk hieronder voor alle gegevens van de gemeente Scherpenzeel.

LANDELIJKE OPKOMST De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

De verkiezingen verliepen door het coronavirus dit jaar heel anders dan vier jaar geleden. Mensen van zeventig jaar en ouder mochten per brief stemmen en de stembureaus waren drie dagen open. De eerste twee dagen waren de deuren open voor kwetsbare mensen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie