Voorleeskampioen Anouk Uittenbogaard.
Voorleeskampioen Anouk Uittenbogaard. Kim Rebergen

Regionale voorlees-kampioen kijkt uit naar nationale finale

29 maart 2023 om 07:36 Mensen Tips van de redactie

SCHERPENZEEL De Scherpenzeelse Anouk Uittenbogaard van CBS Korenmaat won afgelopen week de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in Barneveld. Dit betekent dat ze nog in de race is om Nationaal Voorleeskampioen 2023 te worden. Maandag 17 april strijdt ze voor een plek in de nationale finale tijdens de provinciale ronde in Arnhem. ,,Dat vind ik best wel spannend, maar ik heb er vooral erg veel zin in”, zegt ze.

Toen ze tijdens de uitslag van de regionale ronde haar naam hoorde klinken, kon ze het bijna niet geloven. ,,Ik was heel blij, maar ook geschrokken. Er zaten dit keer zoveel goede voorlezers bij die veel kans maakte, dat ik zelf nooit had verwacht dat ik zou winnen”, vertelt ze verrast.

PAKKEND STUK

De winnares las voor uit de Goudvisjongen van Lisa Thompson, een boek dat ze samen met haar moeder had uitgekozen. Het verhaal gaat over een jongen die smetvrees heeft. ,,In het stuk dat ik voorlas komen de moeder en de beste vriend van de jongen erachter dat hij smetvrees heeft. Het is voor zowel kinderen als volwassenen een pakkend stuk, daarom was het een goede keuze om dit voor te lezen”, legt ze uit.

Miranda Druijff is Anouks leerkracht en was er tijdens de regionale ronde in Barneveld bij om haar aan te moedigen. ,,Ze was pas richting het einde van de avond aan de beurt, dus dan denk je dat iedereen een beetje wegzakt. Maar dat was bij Anouk absoluut niet het geval. Ze kan zo levendig vertellen dat ze direct de hele zaal mee had in haar verhaal, dat is zo knap. Daarnaast liet ze zich door niets afleiden, een terechte winnares”, laat ze trots weten.

NIET TE VEEL OEFENEN

Om voorleeskampioen te worden moet je veel oefenen, maar volgens Anouk ook niet té veel. ,,Het heeft geen zin om elke dag het stuk tekst keer op keer te lezen. Dan maak je je er alleen maar druk om en wordt het veel te spannend.” Je kunt volgens haar het beste de tekst uit je hoofd leren en er voor het slapen gaan nog één keer naar kijken. ,,Als je dat doet, komt het gewoon helemaal goed.”

Ze vertelt dat het tijdens het voorlezen van belang is om rustig te blijven. ,,Als je rustig bent, dan praat je ook niet te snel. En het belangrijk dat je niet alleen maar met je hoofd in het boek zit, maar ook veel het publiek inkijkt. Alleen dan blijft het ook spannend voor het de mensen zin de zaal.” De voorleeskampioen ziet precies wanneer het publiek geïnteresseerd is. ,,Mensen zijn vaak snel afgeleid en dan gaan ze een beetje om zich heen kijken, maar gelukkig heb ik dat zelf niet gemerkt.”

Belangrijk is dat je niet alleen maar met je hoofd in het boek zit, maar ook veel het publiek inkijkt

VOORLEZEN ANDERS DAN LEZEN

 Vanuit de Korenmaat wordt lezen gestimuleerd. ,,Dat doen we bijvoorbeeld door middel van de Kinderboekenweek en het Nationale Voorleeskampioenschap”, laat Miranda weten. ,,En op school moeten we vaak lezen tussen de opdrachten door”, vult de achtstegroeper aan. Op zulke momenten vindt ze lezen helemaal niet zo leuk. ,,Ik houd er eigenlijk niet echt van om te lezen, alleen wanneer een boek heel spannend is.” Voorlezen is volgens haar dan ook totaal iets anders. ,,Dat vind ik wel heel leuk, want dan kan je mensen helemaal meenemen in het verhaal.”

Voor 17 april gaat ze een stuk voorlezen uit het boek: James Blond - strijd tegen de mummies, van Fred Diks. ,,Het stuk dat ik ga lezen, gaat over een blind meisje dat in elkaar wordt geslagen in een bushokje. Ik heb dit al eens eerder voorgelezen op school en iedereen vond het erg spannend, daarom heb ik er nu weer voor gekozen.” Ter voorbereiding gaat ze de tekst nog een paar keer thuis en voor de klas oefenen.

NATIONAAL KAMPIOEN?

,,Het is al superknap dat ze zo ver is gekomen”, zegt juf Miranda. Maar ze denkt dat haar leerling een goede kans maakt om het na de provinciale ronde tot de nationale finale van de Voorleeswedstrijd te schoppen, en die zelfs te winnen. Anouk twijfelt nog een beetje: ,,De tegenstanders worden natuurlijk ook steeds beter, maar ik zou het wel heel erg leuk vinden om uiteindelijk te winnen.”

Kim Rebergen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie