Afbeelding
Gemeente Scherpenzeel

Avondvierdaagse schenkt bankje aan Landgoed Scherpenzeel

7 september 2021 om 16:19 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL De Avondvierdaagse Scherpenzeel heeft Landgoed Scherpenzeel een bankje geschonken als dank voor het openstellen van de paden voor het jaarlijkse wandelevenement. Het bankje staat in het bos bij Oud-Willaer, in het verlengde van de oude schietbaan.  

Rondom het dorp Scherpenzeel liggen de landerijen van Landgoed Scherpenzeel. Dit landgoed is een oud familiebezit en bestaat uit landbouwgronden, bos- en natuurterreinen en landschapselementen. Op het landgoed bevinden zich onder meer monumentale boerderijen met blauw-witte luiken, schaapskooien, een oude schietbaan en monumentale 18e-eeuwse hekwerken. Weliswaar buiten de gemeentegrens, maar ook een deel van de oude spoorlijn Amersfoort Kesteren behoort tot de eigendommen van het Landgoed. 

AVONDVIERDAAGSE Voor het organiseren van evenementen is altijd toestemming nodig van de landgoedbeheerder of de gemeente. Eén van die organisaties die gebruikmaakt van deze natuurterreinen is de Avondvierdaagse Scherpenzeel. Weliswaar is de avondvierdaagse twee jaar niet gehouden, maar de organisatie kijkt altijd weer naar de toekomst. Er wordt al naar volgend jaar toegewerkt. En ook worden er opschoon-wandelingen georganiseerd. Als dank voor de medewerking van het Landgoed heeft de organisatie onlangs een bank laten renoveren en gesponsord. ,,Misschien heeft u deze bank al zien staan. Ga er eens zitten en geniet van het landschap’’, roept een woordvoerder van de gemeente nieuwsgierigen op.  ,,Het is een prachtig, afwisselende landschap. Om ervoor te zorgen dat het landgoed voor dieren, planten en mensen een aangename plek blijft zijn openstellingsregels opgesteld. Een aantal mensen lijkt het echter normaal te vinden dat er een mooie natuur is en dat je zomaar met de hond er op uit kunt. Maar niets is minder waar. De natuur dient beschermd te worden. Lees daarom eerst de openstellingsborden en houdt u vooral aan de gestelde regels. En ga ervan uit dat uw hond op zijn minst altijd aangelijnd moet zijn. Er zijn zelfs gebieden en wandelpaden waarop het verboden is om met een hond te komen. Dit geeft voor iedereen, maar bovenal voor de natuur, rust.’’  

VRIJWILLIGERS Dat deze natuur er zo goed uit ziet komt niet geheel ‘zo maar uit de lucht vallen, benadrukt de woordvoerder. ,,Er moet ook aan gewerkt worden. Landgoed Scherpenzeel kan terugvallen op een behoorlijke groep vrijwilligers die elke week ingezet wordt voor allerlei onderhoudswerkzaamheden. Snoeien, knotten en zagen behoren tot hun werkzaamheden. Dit wordt ingepland door Govert Bos, de boswachter van het Landgoed. Onlangs waren zij te vinden rondom en op de oude schietbaan. De poorten van de schietbaan zijn weer vrijgemaakt van voornamelijk woekering van bramen. Zo zijn dode takken uit bomen langs de lanen gezaagd. Dit onder meer voor de veiligheid van de wandelaars.

Afbeelding
advertentie
advertentie