Constanja, Jiska, Miriam en Marjon hand in hand voor Week van de opvoeding.
Constanja, Jiska, Miriam en Marjon hand in hand voor Week van de opvoeding. Janneke Hek

Week van de opvoeding: 'Opvoeden doe je samen met kind'

17 september 2019 om 06:28 Overig

SCHERPENZEEL Het begin van de maand oktober staat in het teken van opvoeden. Het thema is 'Hand in hand', met een lezing van Steven Pont, lunchen voor ouders met kind en je eigen verhaal maken in de bibliotheek. Het programma is een initiatief van het CJG Scherpenzeel en De Kleine Schans in Woudenberg.

Miriam Elfrink van het CJG, Constanja de Vries van Buurtgezinnen.nl, Marjon de Kruijf van Bibliotheek Scherpenzeel en Jiska Roosendaal van de Kleine Schans hebben er zin in. ,,Opvoeden doe je samen, hand in hand met je kind. Maar ook met andere ouders en organisaties", betoogt Elfrink.

ONLINE VEILIGHEID Op woensdag 2 oktober houdt Steven Pont, ontwikkelingstherapeut, columnist en auteur, een lezing over het zelfbeeld van een kind. ,,Wie deze lezing bijwoont, wordt geraakt en vermaakt, verwachten we". En Roosendaal noemt het een soort vakbondsbijeenkomst voor ouders. ,,Als ouders zijn we beroepsgenoten", voegt De Vries toe.
Bureau Halt geeft dinsdag 8 oktober voor opvoerders een informatieavond rond het thema Online veiligheid. Op de basisscholen wordt voor de leerlingen al een workshop online veiligheid gegeven. ,,Met deze avond betrekken we ook ouders erbij. Het is niet eenvoudig om de digitale ontwikkeling bij te houden en te zorgen dat je kind veilig online is. Sociale media spelen een grote rol in het leven van kinderen en jongeren", aldus De Vries.

GROTE INVLOED Roosendaal: ,,De week van de opvoeding is bedoeld voor alle ouders en opvoeders. Als ouder ben je van grote invloed op het leven van je kind of puber, dat beseffen ouders niet altijd. Zelfs in het leven van een puber is de ouder nog steeds de belangrijkste persoon".
Nieuw dit jaar is de OpvoedParty. Hierbij geven ouders een party aan huis waarbij ze andere ouders uitnodigen om over opvoeden te praten. De Vries van Buurtgezinnen.nl komt erbij om het gesprek te leiden. Er kan gekozen worden voor een thema of om aan de hand van stellingen een gesprek te starten. Meer informatie via constanja@buurtgezinnen.nl of 06-50208462.
Ouders kunnen woensdag 9 oktober met hun kind aanschuiven bij de Ouder & Kind-lunch in Woudenberg. In het Cultuurhuis staat een duurzame lunch klaar. ,,Even tijd voor elkaar. Eén op één met je kind is goed voor beiden. Omdat het ook de week van de duurzaamheid is, kozen we voor een duurzame lunch. Door een lunch oog hebben voor elkaar, elkaar weer even zien en hand in hand weer verzadigd verder in het avontuur van opvoeden", vertelt Roosendaal. Opgave via info@cultuurhuiswoudenberg.nl of aan de balie.
In de bibliotheek van Scherpenzeel kan een duo van ouder en kind aan de slag op vrijdag 11 oktober om samen een verhaal te maken, hier een video van te maken en deze op een speciaal YouTube-kanaal te plaatsen. ,,Het leuke is dat het kind zelf het verhaal vertelt", aldus De Kruijff.

De afsluiting is de lezing Conscious Discipline, oftwel opvoeden zonder straffen. Wie daar meer over wil weten, kan aanschuiven bij de lezing op donderdag 17 oktober in de bibliotheek van Woudenberg. Alle data, tijden en aanvullende informatie is te vinden op www.cjg.scherpenzeel.nl of www.dekleineschans.nl. Voor sommige activiteiten wordt een bijdrage gevraagd.

advertentie
advertentie