Milieusnuffelaars

Overig

De gemeente is op zoek naar 35 snuffelfietsers. Mensen die graag fietsen en willen helpen om fijnstofconcentraties op fietsroutes in beeld te brengen. Een goede neus of een uitstekend reukvermogen is niet vereist, want iedere deelnemer krijgt drie maanden lang een zogenaamd snuffelkastje ter beschikking dat aan de eigen fiets moet worden gehangen en meegaat bij iedere korte of langere fietsrit. Het doel van Project Snuffelfiets (een samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, gemeenten, fietsorganisaties, bedrijven en het RIVM) is het in kaart brengen van de luchtkwaliteit op routes van fietsers en meer inzicht te verkrijgen over die fietsroutes. In diverse gemeenten gaan inwoners meedoen, zodat er straks in totaal maar liefst 500 vrijwillige snuffelfietsers al peddelend informatie gaan verzamelen die kan helpen bij de verbetering van de infrastructuur of bij de ontwikkeling van meer groene fietsroutes.

Wat een leuk concreet initiatief om inwoners te betrekken bij de zorg voor natuur en milieu. En nu maar hopen dat al dat gesnuffel op de fiets straks niet alleen leidt tot papieren statistieken, maar ook tot concrete actievoorstellen. Dat laatste mis ik bijvoorbeeld in de enorme letterbrij die de gemeenteraad dezer dagen heeft bereikt in de vorm van een Startnotitie Regionale Energiestrategie (RES) van Regio FoodValley en de langverwachte Kadernotitie Duurzaamheid van onze eigen gemeente Scherpenzeel. Pagina’s vol strategische doelen, procesbeschrijvingen, rolverdelingen, kaderstellingen en routes richting een nog nader uit te werken beleid. Notities waarin de ambitie wordt uitgesproken om ambitieus aan de slag te gaan. Nu kennen we de overheid al langer als een papieren tijger waar het ondernemen van actie vaak synoniem is voor het produceren van nog maar eens een rapport, maar met de trend om beleidsnotities vooraf te laten gaan door startnotities voor beleidsnotities duurt het wel heel lang voordat er concrete plannen op tafel komen. Zeker voor een beleid dat - naar men telkens benadrukt - met enige urgentie gevoerd moet gaan worden.

Wat een mazzel voor milieuwethouder Ad van Es en de regiogemeenten dat er in Scherpenzeel een daadkrachtige club van (oud-)politici en andere betrokken inwoners actief is die heeft besloten niet te blijven wachten op ideeën en initiatieven van de overheid, maar alvast zelf concreet actie onderneemt met het organiseren van het regionale evenement Vallei Duurzaam. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober gaan ze, op dit voor bezoekers gratis toegankelijke event in en rond De Breekhoek, samen met ruim 40 bedrijven en organisaties uit de regio particulieren en bedrijven inspireren en voorlichten over hoe ze met duurzame producten en diensten kunnen bijdragen aan een beter milieu. Met onder meer gratis proefritjes in de nieuwste Jaguar of in één van de andere uitstootvriendelijke auto’s van de vele bekende merken die er aanwezig zullen zijn, zou het op Vallei Duurzaam wel eens druk kunnen worden. Snuffelauto’s, het klinkt bijna net zo spannend als snuffelfietsen.

Margreet Hendriks

 

advertentie