Van links naar rechts: Tim Visser, Thirsa Vlastuin, Patricia Keuken en Axl van Driel.
Van links naar rechts: Tim Visser, Thirsa Vlastuin, Patricia Keuken en Axl van Driel. Pauw Media

‘Werknemers supermarkt moeten kunnen blijven doorgroeien’

3 april 2023 om 15:59 Overig

SCHERPENZEEL Het is erg belangrijk dat werknemers kunnen blijven groeien, stelt Patricia Keuken, assistent-bedrijfsleider en hr-medewerker bij Jumbo Scherpenzeel. „Er werkt hier een groot aantal jonge mensen en velen van hen hebben hier hun bijbaan. We besteden veel aandacht aan het begeleiden van onze collega’s en je ziet mensen groeien en opbloeien. Je merkt tijdens gesprekken al snel genoeg wanneer iemand ambitieus is en zich wil blijven ontwikkelen. Onze academy biedt dan dé uitkomst: je kunt werkend leren en gaat bijvoorbeeld één dag in de week naar school.” Het begeleiden van haar al dan niet nieuwe collega’s vindt de hr-medewerker ontzettend leuk om te doen: „Ik ga graag in die coachende rol zitten en wil de studenten zelf laten nadenken.” 

Een van de studenten onder Patricia’s vleugels is de 18-jarige Thirsa Vlastuin. Thirsa, die als bijbaner aan de slag ging in de winkel, wilde al snel meer. Samen met Patricia zocht zij naar de juiste opleiding en koos zij voor een van de mogelijkheden binnen het Hoornbeeck College. „Ik herken mezelf een beetje in haar”, aldus Patricia. „Ik weet als geen ander hoe het is om uit je comfortzone te stappen en de stap kan groot zijn om naar een school te gaan waar je niemand kent. Maar ik zie veel potentie in haar en probeer haar te stimuleren.” Thirsa vult aan: „Ik ga nu één dag in de week naar school en werk vier dagen in de supermarkt. Ik volg de opleiding ‘verkoopspecialist niveau 3’ en krijg les in marketing, goederenstroom en voorraadbeheer. Tijdens mijn werkzaamheden in de winkel voer ik praktijkopdrachten uit, maar ik doe ook gewoon mijn werk. Ik check restanten, beheer de voorraad, stuur lege karren retour, vul de vleeswaren aan.” 

In juni zal Thirsa klaar zijn met haar opleiding, maar niveau 4 lonkt: „Ik heb ontdekt dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn en ik wil graag de kant van retailmanagement op. Ik zie mezelf wel als leidinggevende en werk graag met mensen. Hoe begeleid ik personeel en kan ik ooit zelf collega’s stimuleren?” 

DOORGROEIEN IN SUPERMARKT

Ook voor Tim Visser (17) was zijn bijbaantje niet genoeg. „Ik had ervan gehoord dat het mogelijk was om binnen de supermarkt door te groeien en opleidingen te volgen”, zo vertelt hij. „Ik had daar wel oren naar en vroeg naar de mogelijkheden.” Tim start dan ook binnenkort met zijn werk- en leertraject en zal straks één keer in de twee weken naar school gaan in Zwolle. „Dan werk ik 22 uur per week in de winkel en vul daarnaast mijn dagen met school, thuisstudie en huiswerk.” 

Hij kijkt ernaar uit om er meer taken bij te krijgen en een opleiding te volgen met collega’s uit andere steden en dorpen. „Ik denk dat we veel van elkaar zullen leren en kan het dan gelijk toepassen op de winkelvloer”, kijkt Tim enthousiast vooruit. „Nu draai ik af en toe een kassa bij, vul vakken en help bij het laden en lossen van de vrachtwagens, maar ik zal er tijdens mijn opleiding tot retailmedewerker meer opdrachten bij krijgen. Ik ga erg groeien in mijn functie en wil ook graag doorgroeien. Zo hoog mogelijk, maar eerst maar eens dit volbrengen.” Patricia vult hem aan: „Hij krijgt straks – als het goed is – een erkend mbo-diploma en hij kan daarna inderdaad heel veel kanten op – van de distributie tot het hoofdkantoor.” 

STAGE BIJ JUMBO

Ook behoort het tot de mogelijkheden om stage te lopen bij Jumbo Scherpenzeel en daar weet de 19-jarige Axl van Driel alles van. „Ik volg de opleiding Retailmanagement in Amersfoort en heb stagegelopen in een kledingwinkel. Dat was niks voor mij; ik voel mij hier veel meer op mijn plek.” Met vakken als rekenen, Engels en ondernemerschap is het een diverse opleiding en de tweedejaarsstudent leert over verschillende bedrijfsvoeringen en hoe je leiding moet geven. „Ik loop hier stage sinds november en ben nu bijna klaar. De dag begint met het aanvullen van producten en tussendoor ben je altijd bezig met het helpen van klanten. Ik check bestellingen en verwerk vracht. Daarnaast voer ik ook examenopdrachten uit en heb ik onlangs een werkoverleg geleid. Als ik alle opdrachten goed heb afgerond volgt het eindgesprek met mijn stagebegeleider vanuit school en Patricia, mijn begeleidster hier in de winkel.”

Patricia vertelt dat Axl tot nu toe alle tussentijdse opdrachten gehaald heeft en al zijn verslagen er keurig uitzagen. „Na mijn stage ga ik weer terug naar school en zal ik me volledig moeten focussen op mijn examens”, aldus Axl. 

Ik wilde graag met mensen werken en ik kom hier nu zo goed tot mij recht

Onderling hebben de winkels veel contact en kunnen studenten en medewerkers door middel van goed overleg zomaar eens overstappen naar een ander filiaal. „Wanneer iemand wilt doorgroeien, maar er hier in Scherpenzeel geen plek is, checken we bij onze collega’s of diegene ergens anders terechtkan. Soms zoekt de ene supermarkt een teamleider goederen of een versspecialist en kan dit onderling vaak mooi worden opgelost”, legt Patricia uit. „Er zijn zo veel mogelijkheden binnen deze branche. Denk aan ict, hr, logistiek, finance of commercie.” 

ASSOCIATE DEGREE

Naast verschillende mbo-opleidingen is het op de Jumbo Academy ook mogelijk een hbo-opleiding te volgen. „Je kunt in twee jaar een hbo Associate Degree halen, wat eigenlijk een verkorte hbo-opleiding is”, vertelt Patricia. „Maar ook het behalen van een bachelor is mogelijk. Zelf wilde ik ook doorgroeien en koos ik voor de opleiding HR-management - eveneens een hbo Associate Degree-opleiding. Ik wilde graag met mensen werken en ik kom hier nu zo goed tot mij recht. De opleidingen zijn erg praktijkgericht, dus het is niet alleen maar tentamens maken en kennis stampen. Er moeten veel opdrachten uitgevoerd worden op de werkvloer en dat maakt het erg praktisch. Met al deze opleidingen is het fijne dat je kunt werken, dus geld verdient, en bovendien dat de opleiding betaald wordt.”

Wie voor de dagelijkse boodschappen Jumbo Scherpenzeel binnenstapt, heeft het misschien niet door, maar in de winkel wordt niet alleen hard gewerkt: er wordt ook gestudeerd! Goede en gedreven werknemers worden gestimuleerd zich te ontwikkelen en kunnen al werkend leren aan de Jumbo Academy.

Dit artikel wordt u aangeboden door Jumbo Scherpenzeel.

advertentie
advertentie