Afbeelding

Zijn kurkvloeren terug van weggeweest?

26 februari 2024 om 09:35 Partnercontent

In de interieurwereld zijn trends voortdurend in beweging. Er duiken oude favorieten op en ontstaan weer nieuwe innovaties die hun weg vinden naar de voorgrond. Het vloertype dat recent weer is gestegen in populariteit, is de kurkvloer. Maar zijn kurkvloeren echt helemaal terug van weggeweest? We duiken er graag wat dieper in. Wat maakt de vloerbedekking zo aantrekkelijk, hoe zit het met de duurzaamheid en waarom is het verstandiger om het verwijderen kurkvloer over te laten aan een specialist?

Voordelen van een kurkvloer

Kurk als vloermateriaal biedt zowel voordelen voor het praktische aspect als voor de uitstraling. Een van de opvallendste voordelen is het natuurlijke karakter. Kurk wordt namelijk gemaakt van de schors van de kurkeik. Het is veerkrachtig en staat bekend om het comfort. Dit voelt niet alleen aangenaam aan de voeten, maar zorgt er ook voor dat geluid wordt geabsorbeerd. Met deze natuurlijke vloersoort verbeter je dus de akoestiek in de ruimte. Het effect is optimaal wanneer je het combineert met de juiste ondervloer.

Stijlvol en veelzijdig

Dankzij moderne productietechnieken zijn kurkvloeren tegenwoordig verkrijgbaar in veel kleuren, patronen en texturen. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende interieurstijlen. Van een woning met een retro sfeer tot een hele moderne look. Het is mooi toe te passen op de persoonlijke smaak en gewenste stijl.

Duurzaamheid en onderhoud

Kurk wordt gezien als een duurzaam en hernieuwbaar materiaal, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt. Daarnaast is het van nature bestand tegen vocht en schimmel. Het zal dus minder snel beschadigen door vocht dan andere vloersoorten zoals hout en laminaat. Ook is het gemakkelijk om de kurkvloer schoon te houden met een zachte bezem, stofzuiger of met een licht vochtige dweil. Het heeft geen extra behandelingen nodig, wat bij massief hout bijvoorbeeld wel het geval is.

Leggen en verwijderen van kurkvloeren

Het leggen van een kurkvloer is relatief eenvoudig. Vooral bij zwevende kurkvloeren waarbij de planken niet aan de ondervloer gelijmd worden. Met de juiste voorbereiding kan iedere doe-het-zelver de klus uitvoeren. Als het een zwevende installatie betreft, is ook het verwijderen van de kurkvloer geen probleem. In het geval van een verlijmde kurkvloer is het proces echter wat ingewikkelder. Dan is het verstandig om een vloeren specialist om hulp te vragen. Zij kunnen de vloer professioneel voor je verwijderen zonder schade te maken aan de ondervloer.

Kortom: kurkvloeren zijn een unieke combinatie van duurzaamheid, comfort en een natuurlijke uitstraling. Het is de overweging waard als je op zoek bent naar een originele nieuwe vloer voor in je woning.

advertentie
advertentie