Afbeelding
Photo by Daniel Chen on Unsplash

Alles wat je over houten vloeren moet weten

23 december 2022 om 13:26 Partnercontent

Al eeuwenlang zijn houten vloeren een uiterst populaire optie geweest voor zowel woningen als andere panden. Hoewel de populariteit van deze vloeren een tijdelijke dip kende, is hout inmiddels weer helemaal terug van weggeweest. In dit artikel ontdek je alles wat je over houten vloeren moet weten. Zo leer je onder andere waarom het interessant is om voor een houten vloer te gaan en vertellen we je meer over de verschillende soorten. Tevens kom je erachter hoe je een dergelijke vloer legt en hoe je deze goed kunt onderhouden. Lees dus zeker verder wanneer je erover denkt om een houten vloer te leggen.

Waarom een houten vloer?

Als eerste is het goed om te beseffen waarom een houten vloer interessant voor je kan zijn. Er zijn veel redenen waarom een houten vloer interessant voor je kan zijn. Houten vloeren zijn mooi en kunnen vele jaren meegaan als ze goed verzorgd worden. Ze zijn ook een goede keuze als je huisdieren of kinderen hebt, want ze zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien geven ze een bepaald gevoel aan je woning, waardoor je huis luxe overkomt.

De soorten houten vloeren

Ten tweede is het goed om te weten dat er verschillende soorten houten vloeren zijn. Afhankelijk van de stijl die je in je woning wil en wat past bij je budget, kun je bijvoorbeeld kiezen voor massief hout, laminaat of een parketvloer. Massief hout is gemaakt van één stuk hout en heeft een lange levensduur terwijl het ook goed isoleert. Laminaat is gemaakt van verschillende lagen waardoor het ook duurzaam is, maar minder warmte geleidt dan hout. Parketvloeren daarentegen zijn gemaakt van dunne planken hout die langs elkaar worden gelegd en een prachtig patroon kunnen geven aan je vloer.

Hoe je een houten vloer legt

Wil je een houten vloer leggen, dan is het ook handig als je weet hoe dit gedaan moet worden. Het is altijd aan te raden hierbij professionele hulp in te schakelen, maar als je de stappen kent kun je dit ook zelf doen. De eerste stap is het bepalen van de lay-out, waarbij je rekening moet houden met de kamers en wanden in je woning. Daarnaast zal je ook eerst de vloer moet schoonmaken en eventueel een ondervloer plaatsen voordat je de planken gaat leggen. Vervolgens kun je aan de slag om de planken op de juiste manier te bevestigen. De laatste stappen bestaan uit het afwerken van de vloer met plinten en eventueel het aanbrengen van een vloercoating.

Het onderhoud van een houten vloer

Tevens is het belangrijk dat je weet hoe je een houten vloer goed kunt onderhouden. Het grootste deel van het onderhoud bestaat uit het dagelijks stofzuigen en schoonmaken met een zachte doek. Hierbij is het verstandig om ook af en toe een speciale hardhout reiniger te gebruiken, zodat je de vloer goed kunt verzorgen. Schoenen met hakken en andere scherpe voorwerpen kun je het best zoveel mogelijk vermijden om krassen en putjes te voorkomen.

Waar je houten vloeren kunt halen

Als vijfde is het ook interessant om te weten waar je houten vloeren kunt halen. Je kunt hiervoor terecht bij een gespecialiseerde winkel, maar ook online zijn er veel mogelijkheden. Zo heb je hier meestal veel meer keus en kun je de vloeren direct bestellen. Kies je voor laminaat dan kun je het overal wel krijgen. Voor hardhout en parket is het beter om te kiezen voor een vakman die het ook voor je kan leggen.

De voordelen van een houten vloer

Je hebt hierboven al gelezen dat houten vloeren duurzaam en hygiënisch zijn, maar er zijn ook andere voordelen. Zo zorgt een houten vloer ervoor dat warmte beter wordt geïsoleerd, waardoor je minder energiekosten hebt en ook nog eens je woningwaarde wordt verhoogd. Ook is een houten vloer in tegenstelling tot andere vloeren niet zo glad, wat het risico op uitglijden verkleint. En mocht je toch vallen, dan is de vloer minder hard dan bijvoorbeeld beton of tegels. 

Welke houten vloer het beste bij je past

Tot slot is het goed om te weten welke houten vloer het beste bij je past. Budget vriendelijke houten vloeren, zoals laminaat, zijn vaak prima geschikt voor kleinere ruimtes of als je vaker verhuist. In een grotere, levensloopbestendige woning is massief hout of parket misschien een betere keuze.

Al met al heb je in deze blog een goed beeld gekregen van alles wat je over houten vloeren moet weten. Daardoor ben je nu zeker in staat om de beste vloerkeuze te maken!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie