Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe kun je je auto beschermen tegen de regen?

20 oktober 2021 om 10:59 Partnercontent

Je auto is een grote investering. Je koestert de tijd die je aan het rijden besteedt en wilt de optimale waarde van je voertuig behouden voor inruil, wederverkoop of dagelijks plezier. Ook is dit van belang bij het berekenen van je autoverzekering natuurlijk. Het beschermen van je voertuig tegen weers- en waterschade is een belangrijk aspect van autobezit dat vaak over het hoofd wordt gezien. De waarheid is dat water erg bijtend is, schimmel en meeldauw veroorzaakt en zich een weg lijkt te banen door elke spleet. Laten we eens kijken hoe je je auto kunt beschermen tegen regen. 

Was en wax je auto regelmatig

Regelmatig wassen en waxen zorgt er niet alleen voor dat je voertuig er mooi uitziet, het is ook een vorm van preventief onderhoud. Als je je voertuig wast met een professionele autoshampoo, verwijder je voorzichtig alle modder en vuil dat tijdens het vieze weer op je vierwieler komt. Hoewel je zou denken dat een regenbui het wasprobleem voor je zou oplossen, is het water vaak zuur en veroorzaakt het modder en ander vuil dat aan de finish blijft kleven. Daarom moet je dus toch je auto regelmatig wassen en waxen.

Repareer lekkende afdichtingen

Water is een heel vreemde verbinding. Het gedraagt zich anders dan elk ander element. De watermoleculen hebben een vreemde neiging om zich in eindeloze ketens met elkaar te verbinden en zich aan andere oppervlakken vast te klampen. Dit samenhangende en hechtende effect van water wordt alleen maar versterkt door het feit dat het een katalysator is voor oxidatie en het oplossen van veel stoffen. Dit betekent dat er water in elke kleine spleet kruipt en grote plassen vormt waardoor je auto gaat roesten. Als de afdichtingen op je lijstwerk, deuren, ramen of vrachtwagen beschadigd of los zitten, zal het water op een mysterieuze manier naar binnen komen.

Laat je banden controleren

Een belangrijk aspect van preventief onderhoud is ervoor te zorgen dat het loopvlak van je band diep genoeg is om hevige regenbuien aan te kunnen. Als je profiel te laag is, kun je zelfs bij lage snelheden aquaplaning ervaren. Wanneer een voertuig met watervliegtuigen vliegt, glijdt het als een waterski over de oppervlaktespanning van de plassen en het water dat op de wegen ligt. Dit is een zeer gevaarlijke toestand die kan leiden tot ernstige en dodelijke ongevallen. Natuurlijk gebruik je liever je autoverzekeringen niet, dus laat je banden met enige regelmaat controleren.

Investeer in weerbestendige vloermatten?

Hoewel stoffen vloermatten het water beter absorberen dan rubberen vloermatten, kunnen stoffen vloermatten dat water diep in de tapijtvezels overbrengen. Het resultaat kan schimmel, meeldauw en vieze geuren zijn die je voertuig voor altijd lijken te achtervolgen. Investeren in met laser gemeten rubberen vloermatten die totale dekking bieden, is je beste optie. Deze vloermatten zijn dik en blijven stevig op hun plaats. Ze kunnen je voertuig beschermen tegen gemorste frisdranken en elk type weer dat je kunt krijgen. Het is een veel goedkoper alternatief voor het regelmatig wassen van je autotapijten.

advertentie
advertentie