Afbeelding
Autobanden

Je autobanden laten controleren: wanneer doe je dat?

5 juli 2021 om 15:39 Partnercontent

Wanneer het om autorijden gaat, gaat veiligheid boven alles. Een goede staat van je autobanden draagt hieraan bij. Sterker nog, slechte banden kunnen voor een hoop problemen zorgen. De oorzaken van slechte banden lopen erg uiteen; je kunt hierbij denken aan voor de hand liggende oorzaken zoals een verkeerde montage of ouderdom. Maar ook een botsing of versleten onderdelen kunnen zorgen voor slechte banden. In dit blog van Mijngarage.nl vertellen we je alles over het onderhoud van je banden en het controleren van de autobanden.

Hoe herken je slechte banden?

Om te weten hoe het gesteld is met jouw banden, is het goed om te weten waaraan je slechte banden kunt herkennen. Dit begint al tijdens het autorijden. Voel je bijvoorbeeld trillingen, hoor je vreemde geluiden of voelt je auto onrustig aan? Grote kans dat dit met slechte banden te maken heeft. Onderzoek je banden eens goed. Logischerwijs zijn je banden in slechte staat wanneer er bijvoorbeeld spijkers in zitten, of wanneer het rubber erg uitgedroogd is. Daarnaast kun je ook beschadigde plekken op je banden zien, evenals scheuren of onregelmatige slijtage. Dit laatste is het geval wanneer één kant van je band harder slijt dan de andere kant. Ook het profiel is erg belangrijk: zonder voldoende profiel heb je immers veel te weinig grip op de weg, met alle gevolgen van dien. Herkenningspunten hierbij zijn vale en gladde banden.

Het laten controleren van je autobanden: wanneer doe je dat?

Het is verstandig om je autobanden regelmatig te laten controleren, zeker wanneer je vaak onderweg bent en veel kilometers maakt. Als richtlijn kun je aanhouden dat banden die vijf jaar of ouder zijn zeker één keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Uiteraard kun je hiervoor terecht bij Mijngarage.nl. Ook bij bijzondere weersomstandigheden als sneeuw, ijzel of extreme hitte is het raadzaam om een expert eens extra naar je banden te laten kijken.

Hoe onderhoud je je banden goed?

Een stel goed onderhouden en verzorgde banden geven je auto natuurlijk een veel mooiere uitstraling. Vieze, versleten of beschadigde banden onder een prachtige auto wil niemand. Om te voorkomen dat je banden slijten door invloeden van straatvuil, ijs of pekel kun je de banden het beste ongeveer één keer per week schoonmaken. Dit doe je met een speciale (velgen) reiniger en een harde borstel. Schrob met de borstel al het vuil tussen de kleine openingen in je banden en spoel daarna goed na met veel water. Tijdens het schoonmaken controleer je de banden direct op oneffenheden of slijtage.

Hoe controleer je zelf de staat van je banden?

Zoals je hebt gelezen is je autobanden controleren erg belangrijk. Daarom raden wij aan om dit regelmatig zelf te doen. Let hierbij met name op de profieldiepte; bij nieuwe auto’s is deze doorgaans 8mm. Wettelijk gezien ligt de slijtagegrens op 1,6mm. Bij zomerbanden ligt de minimale aanbevolen profieldiepte op 2mm, bij winterbanden is dit 4mm. Dus ook bij autobanden geldt: meten = weten! Rijd je rond met banden met te weinig profiel, dan riskeer je onveilige situaties én een fikse boete. Controleer je profiel daarom regelmatig met een profieldieptemeter; de naam zegt al precies waar deze voor dient. Bij het autobanden controleren hoort ook het checken van de bandenspanning. Dit kan eenvoudig bij de meeste tankstations. In het instructieboekje van je auto staat de gewenste bandenspanning vermeld. Vaak is dit 2,0 bar. Een te lage bandenspanning zorgt voor meer brandstofverbruik en een slechtere wegligging. Ook verlengt het je remweg. Regelmatig even je bandenspanning controleren dus!

Laat regelmatig je autobanden checken door Mijngarage.nl

De controle van je autobanden gebeurt tegen een vaste én scherpe prijs. Je krijgt vooraf duidelijkheid over de prijs, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. Met een netwerk van meer dan 1.500 aangesloten garages door heel Nederland is er altijd een garage bij jou in de buurt. 

advertentie
advertentie