Afbeelding
Het interieur van je auto

Het interieur van je auto goed onderhouden, hoe doe je dat?

15 september 2021 om 08:16 Partnercontent

Als je een eigen auto hebt is het belangrijk die goed te verzorgen. Zo kun je af en toe een rondje door de wasstraat doen en regelmatig bij het tanken de bandenspanning controleren. Op die manier kun je de buitenkant van je auto goed onderhouden en zorg je dat hij er mooi uit blijft zien. Maar besteed je wel eens aandacht aan de binnenkant? Het interieur van je auto is ook belangrijk om te verzorgen. Hoe kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je nare geurtjes in de auto ruikt, en hoe houd je de vloerbekleding goed schoon?

De grote schoonmaak

Het is verstandig je auto eens in de zoveel tijd grondig schoon te maken. Dat doe je door alle prulletjes van de vloer te halen, het dashboard te ontstoffen en de stofzuiger er eens doorheen te halen. Heb je vloermatten op maat, dan kun je die gemakkelijk loshalen en even uitklappen of afzonderlijk schoonmaken. Het zal je verbazen hoeveel zand zich er in de loop van de tijd in ophoopt. Op maat gemaakte automatten in België haal je bijvoorbeeld bij Mijnautomatten. Kun je je auto niet gemakkelijk voor de deur kwijt, dan kun je ervoor kiezen naar een grotere autowasstraat te rijden. Vaak hebben dit soort wasstraten ook een plek waar je op je gemak het interieur schoon kunt maken en kunt stofzuigen.

Nieuwe automatten

Bij zo’n grote schoonmaak is het een goed idee eens kritisch naar je automatten te kijken. Beginnen ze al te slijten? Vooral de mat aan de bestuurderskant heeft het zwaar. Het kan zelfs voorkomen dat je daar met je voet een gat in schuurt door de herhaalde beweging van je hiel. Zie je slijtagesporen, of zijn de matten niet goed meer schoon te krijgen, dan is het tijd voor nieuwe. Het soort automatten dat je kiest is afhankelijk van je leefstijl en hoe je je auto gebruikt. Zit je regelmatig met modderige laarzen achter het stuur, dan doe je er bijvoorbeeld goed aan automatten te kopen die je gemakkelijk kunt reinigen zoals rubber vloermatten. Overkomt dit je niet vaak, dan kun je met velours uit de voeten.

Geurtjes verwijderen

Wanneer de laatste grote schoonmaak alweer een tijdje geleden is, kan het zo zijn dat er nare geurtjes in je auto blijven hangen. Bijvoorbeeld van die keer dat je eten hebt afgehaald, of van het vuil dat zich op de vloer heeft opgestapeld. Ruik je na de schoonmaakbeurt nog steeds een vervelend luchtje, dan is het een goed idee je auto een keer naar de garage te brengen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de filters van de airco aan vervanging toe zijn, of een schoonmaakbeurt nodig hebben. In deze filters blijft veel hangen, van stofdeeltjes tot bacteriën. Dat houdt de lucht in je auto lekker schoon. Naast onderhoud is het slim om de ventilatieschachten zelf goed schoon te houden. Zo voorkom je dat daar rommel in terecht komt.

advertentie
advertentie