Afbeelding
Foto: Shutterstock

Steeds meer Nederlanders stappen op de fiets

27 augustus 2021 om 09:48 Partnercontent

In de afgelopen jaren is fietsen populairder geworden. Het gaat hierbij niet alleen om wielrennen, maar ook om recreatief fietsen op een normale stadsfiets of een e-bike. Verschillende factoren verklaren de groeiende populariteit van het fietsen. Denk aan de pandemie, die ertoe geleid heeft dat veel mensen al twee zomers dichtbij huis blijven. Op de warme zomerdagen is het heel fijn om een stukje te fietsen. Je leert de omgeving van een heel andere kant kennen, dan vanuit de auto. Mede ook doordat je op plekken komt waar je met de auto niet kan komen. Een andere factor is het aantal gepubliceerde fietsroutes. Onder meer het Heerhugowaards dagblad publiceerde een aantrekkelijke fietsroute door de omgeving. Zo zijn er meer dagbladen die routes delen met lezers.

Gratis fietsroutes laten Nederland op haar mooist zien

De fietsroute zoals deze tussen het gemeente nieuws Heerhugowaard verscheen is gratis te downloaden. Je kunt de route uitprinten, of bijvoorbeeld knooppunten overnemen op een los papiertje. Plak het papiertje op je frame en stap op de fiets! De routes laten je plaatsen en natuurgebieden van een hele andere kant zien. Het is niet alleen leuk om zo’n route te fietsen als je nieuw bent in de omgeving. Ook wanneer je er al jaren woont, laten de routes plekken zien die je niet eerder gezien hebt. Soms ook doordat bepaalde punten je nooit zijn opgevallen. Vaak worden de fietsroutes gecombineerd met informatie over de omgeving, een stukje historie over panden die je onderweg tegenkomt, enzovoorts. Zo zijn de fietsroutes niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam!

Fietsen op basis van knooppunten populair

Naast de fietsroutes die je online gratis kunt downloaden, is ook het fietsen op basis van knooppunten populair. Sommige van de gratis fietsroutes zijn hierop gebaseerd. Er zijn handige apps die je op je telefoon of tablet kunt downloaden, om zelf een route samen te stellen door de omgeving. Je voert hierbij plaatsen in die je wilt bezoeken, waarna de app een route op basis van knooppunten samenstelt. Het voordeel van deze knooppunten is dat je vaak een veel mooiere route fietst dan wanneer je de plaatsnaamborden volgt. De plaatsnaamborden gaan immers uit van de kortste route, wat lang niet altijd de mooiste is.  

Aantrekkelijke regelingen voor elektrische fietsen

Niet alleen fietsen als activiteit is populairder geworden. Ook zien we een groeiend aantal verkopen van de elektrische fiets. Steeds meer mensen, jong en oud, kiezen voor een model met trapondersteuning. Dit wordt mede gestimuleerd door werkgevers, die vaak aantrekkelijke fiscale voordelen kunnen bieden aan mensen die voor een elektrische fiets kiezen. Het maakt dat de elektrische fiets minder duur is, dan deze op voorhand lijkt. Informeer ook eens bij je werkgever, welke mogelijkheden geboden worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie