Leden van actiegroep Scherpenzeel Zelfstandig, met links Jaap van Donselaar.
Leden van actiegroep Scherpenzeel Zelfstandig, met links Jaap van Donselaar. ...

Scherpenzeel Zelfstandig: ‘Politici Barneveld niet erg respectvol’

8 april 2021 om 12:34 Politiek

SCHERPENZEEL/BARNEVELD De vereniging Scherpenzeel Zelfstandig, die zich verzet tegen de fusie met Barneveld, is niet te spreken over de houding van Barneveldse politici tijdens de commissievergadering afgelopen dinsdag waarbij woordvoerder Jaap van Donselaar insprak.

Hij stelde hierin een rechtstreekse vraag aan alle fracties: of zij de uitslag van de Scherpenzeelse peiling van 17 maart willen respecteren, waarin de voorgenomen herindeling wordt afgewezen, en of Barneveld wil pleiten voor stopzetting van de herindelingsprocedure. VVD’er Theo Bos zei respect te hebben voor de uitslag, maar voegde daar aan toe dat de Barneveldse politiek er niet zoveel mee kan. Daan de Vries (CDA) had daar - kortheidshalve - niets aan toe te voegen en ChristenUnie-voorman Lukas Scheijgrond verwees Van Donselaar terug naar het Scherpenzeelse college van b. en w.. Alleen Lokaal Belang sprak steun uit voor de inwoners van die gemeente en de uitslag van de peiling. De overige partijen gingen helemaal niet op zijn vraag in, ook niet nadat commissievoorzitter Maarten Schipper nog eens vroeg of er fracties wilden reageren.

MEN ZWIJGT ,,Niet erg respectvol”, kwalificeert Van Donselaar de houding van de Barneveldse politiek. ,,Sommigen namen niet eens de moeite om te antwoorden. De inwoners van Scherpenzeel worden zo totaal niet serieus genomen.” Hij wijst erop dat ‘Den Haag’ veel waarde hecht aan maatschappelijk draagvlak als criterium voor herindelingsvoorstellen. ,,Dat bleek onlangs opnieuw tijdens een debat over andere herindelingen in het land. Zelf vond Barneveld draagvlak vorig jaar nog heel belangrijk, zo bleek uit een persbericht. En nu zwijgt men er ineens over. Ik vind dat onbegrijpelijk.”

INLIJVEN In zijn ogen wil Barneveld zijn gemeente wel erg graag inlijven. ,,De politiek denkt vooral aan zichzelf en wil de fusie graag gebruiken om mooie plannen te realiseren, zoals een railterminal, oostelijke rondweg en nieuwe stations. Maar men heeft totaal geen oog voor onze wensen”, zegt Van Donselaar. ,,Ik hoorde dat de VVD wel aan Scherpenzeel had gedacht, en had voorgesteld om ons zwembad te overkappen. Klinkt leuk, maar dat willen we in Scherpenzeel helemaal niet. Overdekte baden zijn er genoeg in de omgeving; dat plan is gewoon niet haalbaar. Die fusie moet er gewoon niet komen. Luister nu gewoon naar de inwoners, stop deze procedure en ga, als twee zelfstandige, gemeenten samenwerken.”

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie