Wethouder Henk van der Schoor bij een bord van het Fietsroutenetwerk Utrecht bij het dijkje naar Fort Daatselaar.
Wethouder Henk van der Schoor bij een bord van het Fietsroutenetwerk Utrecht bij het dijkje naar Fort Daatselaar. Adriaan Hosang

Wethouder Van der Schoor wil dat iedereen naar buiten gaat

28 mei 2023 om 08:03 Recreatie

RENSWOUDE Wethouder Henk van der Schoor geeft, kijkend naar de lente en de in aantocht zijnde zomer en stijgende temperaturen maar één advies: ga lekker naar buiten, ga lekker werken in de tuin, of geniet relaxed op een terras of balkon. ,,Gewoon lekker genieten van alles om je heen.’’

De mooie omgeving in en om Renswoude biedt volgens Van der Schoor alle ruimte en faciliteiten om er eens lekker op uit te gaan. ,,Het grote voordeel van wonen in Renswoude is dat je de natuur, in al haar diversiteit, altijd dichtbij hebt’’, zegt hij. ,,Veel is hier gratis, met uitzondering van de consumptie die je mogelijk onderweg wilt nuttigen”.

BEVOORRECHTE INWONERS

Fietst en wandelt hij zelf ook regelmatig? Van der Schoor: ,,Binnen het dorp loop ik veel. En als het even kan, ga ik ook op de fiets ergens naartoe. Dat lukt bij deze functie niet altijd, soms moet je de auto pakken. Ga je wandelen of fietsen, dan heeft dat ook een voordeel, want je spreekt mensen sneller”. 

Van der Schoor vindt dat de inwoners van Renswoude bevoorrecht zijn vanwege de aanwezigheid van landgoederen, wandelpaden, fietspaden en voorzieningen waar het aangenaam vertoeven is. En je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden of zelf een route te zoeken, want er zijn al voldoende routes uitgezet door bijvoorbeeld het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. 

Binnen dit routebureau participeren niet alleen de provincie Utrecht, maar ook diverse gemeenten, waaronder Renswoude, maar ook Staatsbosbeheer en ondernemers binnen de toerisme en recreatiesector.

BEBORDING GOED GEREGELD

Eén van die mogelijkheden is bijvoorbeeld de Grebbelinie, met het Grebbelinie Bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg. Daar kan je niet alleen wandelen, maar ook allerhande informatie opdoen via onder andere presentaties over oorlogen en bezettingen in en rond Renswoude.

Daarnaast zijn er onder meer de routes over de dijkjes rond de Forten Daatselaar en Engelaar. Van der Schoor: ,,Misschien zijn er mensen die Renswoude van die kant nog niet eerder bekeken”. 

Voor wie even wil uitrusten of bijtanken onderweg, zijn er enkele horecagelegenheden. Al pratend bij het dijkje naar Fort Daatselaar wijst Henk van der Schoor erop dat er zoveel mooie plekken zijn. ,,Ga er gewoon eens op uit, in je eigen buurt. Er is zoveel dat het bekijken waard is. En ja, soms moet je er even op gewezen worden. Moeilijk is het zeker niet, want qua bebording is het hier allemaal goed geregeld”.

FANTASTISCH EN GEZOND

Het promoten van het toerisme is iets waarvoor de Promotiecommissie Renswoude, maar ook de Historische Vereniging Oud-Renswoude, garant staan. De enthousiaste vrijwilligers, die belangeloos kennis en tijd investeren, zorgen voor de toeristische promotie en organiseren daarnaast ook activiteiten en evenementen. 

Zo kan je denken aan routes langs monumenten als Kasteel Renswoude, de woningen aan de Nieuwe Buurt, de Koepelkerk en de Oudheidkamer. Binnenkort zijn er mogelijkheden om daaraan een bezoek te brengen en eens binnen te kijken. 

Wethouder Henk van der Schoor is blij dat er in Renswoude diverse organisaties zijn die zich hard maken voor recreatie en toerisme. Hij hoopt dat zowel de inwoners als de bezoekers en vakantiegangers van onder andere campings er gebruik van zullen maken. ,,Hopelijk wordt het een fantastisch en gezond toeristisch seizoen en geniet iedereen van wat deze mooie omgeving te bieden heeft”, aldus wethouder Van der Schoor.

Adriaan Hosang
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie