Michel Feenstra in de Houtense showroom van Amysoft.
Michel Feenstra in de Houtense showroom van Amysoft. Rinus van Denderen

De luxe van kalkvrij water in huis

26 maart 2024 om 14:18 Wonen

HOUTEN Heb je thuis last van kalkaanslag in je badkamer, keuken of koffiezetapparaat? De grote hoeveelheden water die we gebruiken zitten vol met kalk. Er is een oplossing om kalkaanslag tegen te gaan. Bij Amysoft in Houten ontwikkelden ze daarvoor een slimme  waterontharder.


Als je je ergert aan de kalkaanslag in je badkamer, keuken of koffiezetapparaat, dan ben je niet de enige. In Nederland maken we massaal gebruik van water. Veel water pompen we uit de grond om aan de grote vraag te voldoen. Het waterbedrijf haalt, voordat het thuis uit de kraan komt, kalk uit het water, maar er blijft altijd nog kalk in het water zitten. Gevolg is dat er ook kalk achterblijft op kranen, de douchekop, in de wasmachine en vaatwasser.

Zacht water voelt ook écht zacht aan

MOOI SANITAIR

Bijkomend punt is dat keukens en badkamer steeds luxer worden. Vroeger was een badkamer simpel en functioneel, nu willen veel mensen een glazen douchewand, mooi sanitair en fraaie tegels op de muur. Investeren in een mooie badkamer, om het vervolgens goed te onderhouden, is gemeengoed geworden. Dat betekent ook meer ergernis aan kalkaanslag. Dezelfde ontwikkeling zie je met waterkokers en heetwaterkranen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer afzetting van kalk en hoe sneller een apparaat stuk gaat of meer energie verbruikt.

IONENUITWISSELAAR

Om die kalkaanslag tegen te gaan, heeft Amysoft uit Houten een oplossing met de waterontharder. ,,Dat doe je met een ionenuitwisselaar”, vertelt Michel Feenstra, commercieel directeur van het Houtense bedrijf. ,,de waterontharder bezit een harstank met kunstharsbolletjes. Deze bolletjes weten kalk aan zich te binden en dit te verwisselen voor een klein beetje natrium. De bolletjes worden schoongespoeld met zout water en vervolgens begint het proces opnieuw. Het kalk wordt daarmee uit het water gehaald en afgevoerd op de riolering.”

ÉÉN APPARAAT

Dat houdt niet in dat je voor elke kraan, douchekop of wasmachine een waterontharder hoeft te hebben. Eén apparaat wordt, afhankelijk van het type huis, aangesloten na de watermeter. Dit gebeurt voor de eerste aftakking, zodat al het water in de woning kalkvrij is. Het water gaat namelijk eerst door de ontharder en dan pas richting de tappunten. Vaak wordt de waterontharder gemonteerd in de meterkast, bijkeuken, garage of de trapkast. In de showroom van Amysoft in Houten kunnen mensen letterlijk het verschil zien, proeven en voelen tussen normaal en kalkvrij water.

ENERGIEZUINIGER

Niet voor niets werkt het bedrijf al dertig jaar aan kalkvrij water. Drie decennia geleden begon dat met de oprichting van Amysoft in het Groningse Leek, een paar jaar geleden kwam er een vestiging bij in IJsselstein, om drie jaar geleden naar Houten te verhuizen. Van daaruit rijden vertegenwoordigers van Amysoft door de regio en komen, indien gewenst, bij je thuis langs om je te adviseren. Maar je bent ook van harte welkom in de showroom, zegt Feenstra. ,,Omdat alles in huis mooier en luxer wordt, is kalkaanslag een steeds groter probleem. Ook je wasmachine en vaatwasser hebben er baat bij, simpel omdat die apparaten zonder kalk langer meegaan en energiezuiniger zijn. In je vaatwasser heb je geen zout of spoelglans meer nodig.” Wie huidproblemen ervaart, is er ook bij geholpen. ,,Zacht water voelt ook écht zacht aan, waardoor mensen er minder last van hebben.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Amysoft

advertentie
advertentie