Wethouder Henk van der Schoor en Henk ten Broek van Bouwbedrijf Osnabrugge zetten hun handtekening onder de aannemingsovereenkomst.
Wethouder Henk van der Schoor en Henk ten Broek van Bouwbedrijf Osnabrugge zetten hun handtekening onder de aannemingsovereenkomst. Adriaan Hosang

Bouwbedrijf Osnabrugge pakt gemeentewerf Renswoude aan (update)

7 maart 2024 om 11:20 Zakelijk

RENSWOUDE/SCHERPENZEEL Het Scherpenzeelse Bouwbedrijf Osnabrugge gaat de gemeentewerf in Renswoude verbouwen, uitbreiden en verduurzamen. Het bedrijf sloot woensdag in aanwezigheid van een aantal buitendienstmedewerkers een overeenkomst hiertoe met de gemeente Renswoude. Namens de gemeente zette wethouder Henk van der Schoor zijn handtekening. Een half jaar geleden startten de aanbesteding en vergunningsaanvraag, nadat de gemeenteraad had ingestemd met een extra krediet. Met de ondertekening van de overeenkomst is de aanbestedingsprocedure officieel afgerond. 

Vlak bij de ingang stond maandagmiddag een bureau en een tweetal stoelen, bedoeld voor wethouder Van der Schoor en directeur Henk ten Broek van Bouwbedrijf Osnabrugge, die hun handtekeningen zouden zetten onder de aannemingsovereenkomst. De wethouder wees erop dat er een zorgvuldig voorproces vooraf was gegaan en dat binnenkort de sloop en vervolgens de nieuwbouw een aanvang zou kunnen nemen.

Bouwbedrijf Osnabrugge was al eerder actief bij de bouw van de fraaie Brandweerkazerne en het gemeentehuis van Renswoude. ,,We hebben er zin in. We kennen elkaar en weten wat we mogen verwachten. Het mooie is dat wat wij al hebben gerealiseerd in Renswoude ook goed bevallen is”, aldus Ten Broek: ,,Begin april gaan we starten en we ongeveer elf maanden nodig voor de realisering.”

En als dan de handtekeningen zijn gezet, met achter de ruggen van beide heren een impressie van hoe de nieuwe accommodatie eruit gaat zien, is het tijd voor koffie en een lekker stuk gebak en ook op het gebak de foto van de nieuwbouw. Wethouder Van der Schoor snijdt de taart aan en even later is het ineens redelijk rustig. 

De huidige werkplaats dateert uit 1981, vertelt Van der Schoor. Hij geeft aan dat het huidige gebouw niet meer voldoet aan de huidige eisen. Voor wat betreft goede werkomgeving, energieverbruik en duurzaamheidseisen is het nu niet best gesteld. Vandaar dat er een PVE (Programma van eisen) is opgesteld dat voldoet aan de eisen die anno nu (wettelijk) gesteld worden. ,,Ook hechten wij als gemeente Renswoude zeer aan goed werkgeverschap. En daar hoort ook een goede functionele werkomgeving bij.”

De nieuwe werkplaats komt op dezelfde plaats komt te staan als nu. Daarnaast vinden er aanpassingen plaats aan de zoutopslag, overkapping van materieel en de buiteninrichting. De oude werkplaats moet gesloopt worden en dus de vraag waar het personeel naartoe gaat tijdens de sloopactiviteiten. Van der Schoor: ,,Voor de periode waarin de sloop en nieuwbouw plaatsvinden is er tijdelijk onderdak gevonden in een bedrijfspand van een Renswoudse ondernemer op hetzelfde bedrijventerrein.”

De nieuwe werkplaats gaat gerealiseerd worden door Bouwbedrijf Osnabrugge BV uit Scherpenzeel.  Het ontwerp is van IRP Bouwadvies. ,,Ook nu weer heeft IRP Bouwadvies van Ron Pater hierin een coördinerende rol onder de nadrukkelijke verantwoordelijkheid van de gemeente Renswoude”, zo maakt Van der Schoor duidelijk. Pater werd destijds ook betrokken bij de realisering van de brandweerkazerne en het nieuwe gemeentehuis. Tijdens de raadsvergadering van 19 september 2023 is een totaalbedrag beschikbaar gesteld voor de sloop, nieuwbouw, tijdelijke huisvesting en de inrichting van gebouw en terrein. Het is de bedoeling dat de nieuwe gemeentewerf in het 1e kwartaal van  2025 in gebruik kan worden genomen. 

Bouwbedrijf Osnabrugge werkt bij de vernieuwbouw samen met onder meer Installatiebedrijf Moesbergen, Nijborg Staal en R&E Schilderwerken Edwin Gobel

Van der Schoor was altijd een groot voorstander van een nieuwe werkplaats voor OW. ,,Naast goed werkgeverschap gaat het ten diepste om goede dienstverlening richting onze inwoners. En daar valt ook een functionele en goede werklocatie onder. Verantwoording ten opzichte van elkaar en zorg voor elkaar!” En dus gaat er een wens van Van der Schoor in vervulling. “,Ja, ik ben als verantwoordelijk wethouder dankbaar en blij dat wij nu ook voor de buitendienstmedewerkers in hun dienstverlenende taak in Renswoude een goed onderkomen kunnen gaan realiseren. Niet alleen woorden maar ook daden.”  

Coördinator Kees Diepeveen van OW, die 22 jaar werkzaam was in de gemeente Veenendaal, is ook blij met de komst van de nieuwe gemeentewerf. ,,Kijk, we doen hier veel in eigen beheer. Van pompen tot de begraafplaats, van vergunningen tot woningen. De lijnen zijn hier kort, dat is fijn en dus spreek je ook veel mensen. Nee, het is zeker niet voor z’n tijd dat er een nieuwe werkplaats komt. Het heeft zeker ook z’n voordelen en vergeet niet, het is het visiteplaatje voor de gemeente. En uiteraard kijkt ook het personeel van OW uit naar het moment dat de nieuwe gemeentewerf in gebruik kan worden genomen. Een hele verandering, verbetering, een aanwinst.’’


Een artist's impression van de nieuwe werkplaats van Openbare Werken.
Ook de medewerkers van Openbare Werken en enkele ander functionarissen slaan het zetten van de handtekeningen gade.
advertentie
advertentie