Liesbeth van Dam, uitvaartbegeleider bij Van Krimpen-Statema uitvaartzorg.
Liesbeth van Dam, uitvaartbegeleider bij Van Krimpen-Statema uitvaartzorg. Geert@CheeseWorks.nl
Specialist

‘Ja’!

Zakelijk

Om één uur ‘s nachts gaat de telefoon. Ik neem op en een verdrietige man vertelt me dat zijn vrouw geheel onverwachts overleden is. Ik stap in mijn auto en even later sta ik in huis bij een verbijsterde familie. Waarom? Ze was nog zo jong. Hoe gaat het verder? Wat was haar favoriete kleding? Wat zou ze graag gewild hebben? Vragen waar niet over gesproken is en ineens is het zover. 

Terwijl we aan haar bed staan, worden er mooie herinneringen gedeeld. Wat een liefdevol gezin! Echtgenoot en dochter staan voor de kast samen haar mooiste kleding uit te zoeken en bij elk kledingstuk wordt een verhaal verteld, waarom het wel of niet geschikt is. De kleding wordt uitgezocht, we verzorgen mevrouw en kleden haar mooi aan. 

De volgende dag nemen we plaats aan de keukentafel en bespreken we hoe de dag van de uitvaart eruit moet komen te zien. Eén ding was zeker, mevrouw wilde begraven worden op de natuurbegraafplaats in Arnhem. De dag van de uitvaart werd vastgelegd en echtgenoot en dochter zijn in de middag afgereisd naar de natuurbegraafplaats om zelf een mooie plek voor haar uit te zoeken. 

In de dagen erna vullen we het afscheid verder in. De dochter zingt regelmatig samen met een vriendin op haar werk in een verzorgingstehuis en schrijft een prachtig nummer voor haar moeder. Wel met de woorden dat ze nog niet weet of ze het kan zingen tijdens het afscheid. Dan is na een week van voorbereidingen de dag van de uitvaart. Een prachtige dag! We vertrekken richting Arnhem en eenmaal daar aangekomen, zetten we de kist met mevrouw op de loopkoets en gaan naar het sfeervolle afscheidshuis in de natuur. Tijdens het afscheid kijk ik de dochter aan en ze knikt ‘ja’ en zingt het zelfgeschreven nummer voor haar moeder. Prachtig en ontroerend! Het was een mooi afscheid. 

Na de begrafenis spreek ik met echtgenoot en dochter. Ze zijn beiden trots dat ze het op deze manier voor haar hebben gedaan. Ik ben dankbaar dat ik hen in deze moeilijke tijd heb mogen begeleiden en meer rust heb kunnen brengen na het onverwachte overlijden.

advertentie
advertentie