Hafid Grad, assistent-teamleider bij Modiform in Scherpenzeel.
Hafid Grad, assistent-teamleider bij Modiform in Scherpenzeel. Rinus van Denderen

Modiform, verpakkingsgigant in Scherpenzeel; ‘Elk productieproces is anders’

13 oktober 2022 om 09:08 Zakelijk

SCHERPENZEEL Modiform ontwikkelt en produceert kweek-, transport- en verpakkingssystemen voor de tuinbouw en ver daarbuiten. Het bedrijf, met vestigingen in Leusden, Scherpenzeel, Renswoude en Roosendaal, is marktleider in Europa en verkoopt zijn producten in ruim vijftig landen wereldwijd. Bij Modiform werken in totaal zo’n 250 mensen en er wordt 24 uur per dag productie gedraaid.

Iemand die daar alles van weet is Hafid Grad, assistent-teamleider in Scherpenzeel, waar onder andere potten en folie worden gemaakt. Hafid werkt nu vier jaar bij Modiform en zijn team omvat een teamleider, een assistent-teamleider, een onderhoudsspecialist van de technische dienst, vier tot zes operators en vier tot zes man productiepersoneel. Die laatsten bestaan voor een groot deel uit flexwerkers, zegt Grad. ,,We werken in een 5-ploegendienst die bestaat uit ochtenddiensten van 6.00 tot 14.00 uur, middagdiensten van 14.00 tot 22.00 uur en nachtdiensten van 22.00 tot 06.00 uur. Steeds in een cyclus van tien dagen waarbij je twee ochtenden, twee middagen en twee nachten werkt en daarna vier dagen vrij bent. Onze afdeling werkt dus 24 uur per dag en 7 dagen per week.” 

DUIDELIJKHEID De roosters liggen altijd voor een jaar vast, zodat iedereen op tijd duidelijkheid heeft. Privéactiviteiten kan Hafid tussendoor plannen. Hij vindt het heerlijk om zo te werken en af en toe door de week vrij te zijn als anderen moeten werken. Het werk zelf is ook afwisselend door de vele producten die Modiform maakt:,,Er zijn hier vijf productielijnen voor potten en een lijn voor folie. Die pottenlijnen zijn aanpasbaar voor formaat en kleur. Elk productieproces is weer anders en daarvoor stellen we de  machines ook steeds weer opnieuw in. Dat maakt dit werk ook zo uitdagend.”

MEEDENKEN In Scherpenzeel wordt er gewerkt met gerecycled polypropyleen voor de potten en gerecycled polystyreen voor de folie. 

De kwaliteit van die gerecyclede materialen kan nogal wisselen, maar door goede samenwerking met leveranciers kan Modiform de juiste kwaliteit maken. Door de wereldwijd stijgende vraag wordt het nog belangrijker om daarvoor geschikt plastic te vinden. ,,Daar moeten onze operators op kunnen inspelen”, verduidelijkt Grad. ,,Dat is een leuke uitdaging, want sommige materialen reageren anders dan andere tijdens ons productieproces. We leiden onze mensen dan ook op om die oneffenheden op te vangen. Daarvoor heb je kennis van de machines nodig, want die kunnen we aanpassen. Meedenken en kunnen ingrijpen is, voor finetunen tijdens het productieproces, heel belangrijk.”

PRODUCTIEFEELING Er wordt ter plekke gestreefd naar een team dat allround is, geeft Grad aan. ,,Zelf was ik binnen twee jaar overal inzetbaar, maar dat kan per persoon anders zijn. Het inwerken van een collega kan per machine wel een jaar duren. 

De machines waar we mee werken zijn namelijk niet exact hetzelfde. Of het moeilijk is om met onze machines te werken? Dat verschilt, de een pakt het sneller op dan de ander. Het vereist een bepaald denkniveau en technisch inzicht. En je moet productiefeeling hebben, op tijd kunnen bijsturen als dat nodig is.” 

DOORGROEIEN Modiform begeleidt medewerkers om te zorgen dat ze breed inzetbaar zijn en blijven. Er wordt dan ook steevast gekeken naar wat werknemers in hun mars hebben qua studie en werkervaring. 

Medewerkers hebben een zeer diverse achtergrond en worden meestal ook nog intern opgeleid, zegt Grad. ,,Maar er is ook een studieregeling en je kunt dan bijvoorbeeld een Vapro opleiding in procestechniek volgen als dat nodig is. Er zijn hier volop doorgroeimogelijkheden. Ik kwam hier als leerling-operator en groeide binnen twee jaar via de functie van operator door naar assistent-teamleider. Een collega deed dat zelfs binnen anderhalf jaar. Dat kan hier allemaal.”

Deze advertorial wordt u aangeboden door Modiform. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Woudenberger.nl / de Scherpenzeelse Krant.nl? Neem dan contact op met Mieke Westerink (06-23286529, m.westerink@bdu.nl) of Monique Jansen (06-83624805, m.jansen@bdu.nl).

advertentie
advertentie