Een verpleegkundige van één van de thuiszorgorganisaties waarmee Meander samenwerkt, sluit een patiënt aan op een infuus.
Een verpleegkundige van één van de thuiszorgorganisaties waarmee Meander samenwerkt, sluit een patiënt aan op een infuus. Nick Luypen
Advertorial

Meander Medisch Centrum: ‘Zorg bij patiënten thuis als het kan, in het ziekenhuis als het nodig is’

7 februari 2024 om 09:15 Zorg

REGIO ,,Zorg bij patiënten thuis als het kan, in het ziekenhuis als het nodig is.” Daar zet Meander Medisch Centrum zich naar eigen zeggen voor in. Daarom krijgen steeds meer patiënten thuis een behandeling of nemen ze tijdens of na hun behandeling deel aan een thuismeetprogramma. ,,Een uitkomst voor patiënt én ziekenhuis.”

Patiënten die een infuus nodig hebben voor de versterking van hun botten of hun immuunsysteem kunnen deze behandelingen nu ook thuis krijgen van een gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg. Voorheen moesten zij hiervoor naar de afdeling Dagbehandeling van het ziekenhuis. In totaal zijn er inmiddels tien behandelingen die thuis, in plaats van in het ziekenhuis, kunnen plaatsvinden. In 2023 gebeurde dat 6350 keer.

Neuroloog Sanne Piepers, die betrokken is bij de thuisbehandelingen: ,,Veel patiënten vinden het prettig dat ze niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven reizen. Thuis gaat het sneller en het voelt ook fijn in hun eigen omgeving. Voor het ziekenhuis is het goed dat we ruimte overhouden voor andere behandelingen. Bovendien kunnen we zo onze wachttijden verlagen.” 

Veel patiënten vinden het prettig dat ze niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven reizen

THUISMEETPROGRAMMA’S

Daarnaast heeft Meander een aantal thuismeetprogramma’s via app’s om patiënten tijdens of na hun behandeling thuis te ondersteunen. Zorgverleners begeleiden mensen zodat ze de juiste informatie en zorg op het juiste moment krijgen, houden metingen en ingevoerde klachten in de gaten en beantwoorden vragen. Het ziekenhuis heeft thuismeetprogramma’s voor patiënten met kanker tijdens chemotherapie of immuuntherapie, voor hartrevalidatie-patiënten, voor atriumfibrilleren (hartritmestoornis), voor zwangeren met hoge bloeddruk en voor patiënten met IBD (chronische darmziekten). Binnenkort start een pilot voor een meetprogramma voor patiënten met COPD-Astma. Vorig jaar kregen 880 patiënten van Meander begeleiding via een thuismeetprogramma. 

ZORG VOOR MORGEN

De ziekenhuiszorg bij patiënten thuis is onderdeel van het programma Zorg voor Morgen. De uitdaging voor ziekenhuizen is op de goede manier zorg te blijven bieden, met dezelfde mensen en middelen. Steeds meer mensen hebben zorg nodig omdat het aantal ouderen stijgt en patiënten ingewikkelder aandoeningen krijgen. Daarom werkt Meander aan projecten om zorg te voorkomen, verplaatsen of vervangen. 

Deze advertorial wordt u aangeboden door het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

advertentie
advertentie