Afbeelding
...

Huisartsen nemen maatregelen: extra bescherming en coronaspreekuur

27 maart 2020 om 10:00 Zorg

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG Huisartsen in Woudenberg en Scherpenzeel hebben gezamenlijk maatregelen getroffen rondom de zorg die geboden wordt in deze corona-uitbraak. De samenwerking zorgt voor extra bescherming van patiënten in de reguliere zorg. En ook wordt er efficiënter omgegaan met de beschikbare beschermende middelen. Bovendien wordt de capaciteit van de huisartsencentra op peil gehouden.


De meeste mensen met gewone luchtwegklachten hoeven niet door de huisarts beoordeeld te worden. Onder gewone luchtwegklachten worden verstaan: hoesten, verkouden, grieperig, verhoging tot 38 graden. En dat zonder bijkomende klachten, zoals benauwdheid. Deze mensen met gewone luchtwegklachten kunnen thuis uitzieken zonder dat de huisarts geconsulteerd hoeft te worden, zo laten de huisartsen weten.


ZIEKTEBEELD CORONA Patiënten met ernstige luchtwegklachten kunnen beoordeeld worden door een huisarts op een speciaal spreekuur op een centrale locatie. Onder ernstige luchtwegklachten worden verstaan: hoesten, algeheel ziek zijn, kortademig of benauwd en/of koorts (hoger dan 38 graden).


Patiënten met ernstige luchtwegklachten kunnen telefonisch contact opnemen met hun eigen huisarts. Neem dan wel eerst uw temperatuur op. De doktersassistent(e) staat dan iedereen eerst te woord en kan in overleg met de huisarts de patiënt inplannen voor het speciale 'coronaspreekuur' of voor een speciale visite. Daarvoor is er een dienstdoende arts die de mensen met coronaverschijnselen apart ontvangt, gescheiden van patiënten met niet corona gerelateerde klachten.

TELEFONISCHE BEREIKBAARHEID Voor alle overige dringende zorgvragen geldt dat deze bij voorkeur telefonisch worden behandeld. Alle huisartsenpraktijken in Scherpenzeel en Woudenberg hebben hun telefonische beschikbaarheid uitgebreid om zoveel mogelijk telefonische spreekuren te voeren. Teneinde de capaciteit in deze bijzondere omstandigheden zo goed mogelijk te benutten, wordt iedereen gevraagd alle overige niet dringende zorgvragen uit te stellen. Ter bescherming van ieders veiligheid wordt iedereen dringend verzocht om niet naar de huisartsenpraktijken te komen als hier geen strikte noodzaak voor is. Kom uitsluitend na telefonisch overleg. Voor algemene vragen over het coronavirus is het algemene telefoonnummer 0800-1351 beschikbaar. Op internet is betrouwbare informatie te vinden op www.rivm.nl en www.thuisarts.nl.

OPROEP Mensen die veiligheidsbrillen en/of mondmaskers (Chir/FFP1/ FFP2/FFP3) op voorraad hebben, kunnen deze ter beschikking stellen aan de huisartsen. De materialen mogen worden af gegeven aan de balie van huisartsenpraktijken in Woudenberg en Scherpenzeel.

advertentie
advertentie