Concentratie tijdens een les bij Glaspassie.
Concentratie tijdens een les bij Glaspassie. Janneke Hek

'Voorzichtig, glas blijft breekbaar'

27 november 2019 om 06:39 Kunst

SCHERPENZEEL Wie kennis wil maken met de kunst van het glassnijden en Tiffany, kan vrijdag 29 november even binnenlopen bij Glaspassie.

Hier wordt glas gesneden, ontworpen, gesoldeerd, geslepen en in glas in lood gezet. De meest kleurrijke ontwerpen liggen op tafel en de gesprekken gaan over van alles en nog wat.

GLASVIRUS ,,We zijn op dit moment allemaal met een eigen ontwerp bezig. Dat varieert van bloemen, bomen, vrije figuren en zelfs een ruit voor in een binnendeur. Wanneer je begint bij Glaspassie volg je de beginnerscursus, waarbij je een aantal 'basisstukken' maakt. Hierna kun je met eigen ontwerpen beginnen. En dan heb je het glasvirus te pakken", lacht Wil van Dam, één van de cursisten.

Glaspassie is ontstaan vanuit Dorpscollege KREK, deze organisatie bood verschillende jaren onder meer creatieve cursussen aan. Docente Trudy heeft een glasatelier in Culemborg. Zij verzorgde de cursussen voor KREK, een aantal cursisten vroegen haar of ze zelfstandig door wilde gaan in Scherpenzeel met de cursussen. ,,Bij genoeg animo vond ik dat wel een goed idee. En dat bleek zo te zijn. De groepen zitten bijna continu vol met mannen en vrouwen met een passie voor glas. En ook de losse workshops lopen goed", aldus de glasdocente. In haar atelier Glasario in Culemborg kunnen de Glaspassie-deelnemers zelf glas komen uitzoeken of op bestelling door Trudy laten meenemen naar Scherpenzeel.

BREEKBAAR Het werken met glas vraagt voorzichtigheid, het blijft breekbaar. Met een speciale glastang breekt een van de cursisten een stuk gekleurd glas af. Een ander staat bij een machine in de keuken glas te slijpen, zodat het glad aan de randen wordt. Het vouwen van lood om de randen van stukken glas vraagt ook concentratie. Docente Trudy kijkt mee, geeft waar nodig advies en denkt mee over het samenstellen van kleuren en vormen. ,,Als we op vakantie zijn, kijken we altijd om ons heen naar mooie ontwerpen voor ons glas. We zien ineens overal mooie dingen die we in glas kunnen maken. En onze huisgenoten klagen gelukkig niet over onze hobby, ook al hangt en staat het huis soms vol met glazen kunstwerken".

GLASBLAZEN Er is ruimte gevonden in het gebouw van muziekvereniging Caecilia. Hier worden de tafels en de machines door de cursisten klaargezet en weer opgeruimd op cursusdagen. Aan het eind van het seizoen gaat de groep met elkaar lunchen. Ook is er ieder jaar een uitje waarbij de bestemming altijd glasgerelateerd is. De groep gaat in januari glasblazen. Daar kijkt iedereen naar uit.

Er is op 10 december een workshop voor het maken van een kerstklokje van Tiffany van helder glas. Dit is volgens de docente voor beginners een leuk project om in één keer af te maken. Iedereen kan op vrijdag 29 november van 9.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 15.00 uur binnenlopen om te kijken wat er mogelijk is. Er start een nieuwe beginnerscursus in januari. In vijf lessen leert men dan de fijne kneepjes van het vak. Aansluitend kan men aansluiten bij de gevorderdengroep. Op www.glasario.nl en Facebook (Glaspassie) is meer informatie te vinden.

advertentie
advertentie