Afbeelding
Duurzaamheidsplannen?

Wat zijn de duurzaamheidsplannen van de provincie Gelderland?

9 juni 2021 om 11:06 Partnercontent

Dat Nederland zich inzet voor veel duurzaamheid is de meeste mensen wel bekend. Maar wat zijn de duurzaamheidsplannen van de provincie Gelderland? Het is een vraag die veel inwoners van de provincie bezighoudt. Dat de energietransitie lastig is, is ook een alom bekend gegeven.

Duurzaamheidsplannen

De provincie Gelderland is actief bezig met duurzaamheid en heeft een aantal belangrijke doelen. Een belangrijk doel is om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten dan dat men deed in 1990. In 2021 presenteerde Gelderland het Gelders Klimaatplan. In dit plan wordt een duidelijke tijdlijn weergegeven voor de komende jaren. De provincie heeft de vijf belangrijke domeinen van het Klimaatakkoord gebruikt als leidraad om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.

Gebouwde omgeving

Om het doel van 2030 te behalen heeft de provincie Gelderland gesteld dat ze  200 toekomstbestendige wijken wil bouwen. Daarnaast zal er een investeringsimpuls zijn om 11.000 huurwoningen te verduurzamen. Ook is uitbreiding van de warmte-infrastructuur nodig. 

Mobiliteit

Provincie Gelderland wil mensen op een schone en slimme manier laten reizen. Ze wil daarbij meer laadinfrastructuur voor personenauto’s en goederenvervoer realiseren. Ook streeft de provincie naar meer woon-werkverkeer per fiets of openbaar vervoer. Verder wil de provincie gebruikmaken van flexibele hubs, waarbij reizigers gemakkelijk kunnen overstappen van het ene naar het andere vervoersmiddel. Tot slot wordt verwacht dat  in 2030 de meeste mensen elektrisch zullen rijden. Dit is nu nog erg duur, maar de provincie verwacht dat dit in 2030 goedkoper zal zijn. Eigenaren van een elektrische auto zijn tegen die tijd wellicht zelfs goedkoper uit dan eigenaren van benzineauto’s, helemaal als ze hun autoverzekering vergelijken.

Industrie en bedrijven

De provincie wil een flinke energiebesparing bij bedrijven realiseren. Ook is het doel om warmtepompen te realiseren in de (met name) papier-, keramische- en metaalindustrie. Deze sectoren stoten heel veel uit en daarom wil de provincie brancheafspraken maken. Middels vergunningverlening wil de provincie ook kleinere bedrijven stimuleren om duurzaam aan de slag te gaan. Ook wil de provincie innovatieve oplossingen gebruiken met waterstof en biogrondstof. 

Landbouw en landgebruik

Ook in de landbouw en het landgebruik wil provincie Gelderland impact maken. Ze streeft naar natuurinclusieve kringlooplandbouw en koolstofopslag in de bodem. Ook wil ze het bosareaal uitbreiden. De provincie Gelderland stelt dat er genoeg winst te behalen valt in de landbouw door de omslag naar duurzame landbouw. Door de maatregelen hoopt de provincie dat de biodiversiteit herstelt en de stikstofuitstoot drastisch vermindert.

Elektriciteit

Tot slot is ook elektriciteit een belangrijke pijler voor de provincie Gelderland. De provincie zet vol in op hernieuwbare energieproductie, waarbij zonne-energie en windenergieprojecten vooralsnog de belangrijkste bronnen zijn. Provincie Gelderland stelt dat kernenergie in de toekomst een belangrijke bron kan worden, maar dit lijkt voor 2030 niet realistisch.

advertentie
advertentie