Afbeelding
https://www.wovar.nl/blog-vlonder-maken/

Vlonder maken in de tuin - Upgrade jouw tuin!

15 februari 2023 om 11:44 Partnercontent

Het wordt weer langer licht, wat betekent dat de lente en de zomer weer voor de deur staan! Om je alvast goed voor te bereiden voor deze mooie maanden kun je alvast wat werk verrichten in je tuin, zodat het er goed bij ligt wanneer je ervan wil genieten. Zo kunnen kleine bouwwerken, zoals een vlonder, je tuin al een flinke opwaardering geven. Of het nu gaat om barbecueën, of gewoon lekker ontspannen buiten in de zon, het wordt er beter op wanneer je een vlonder aanlegt.

Hoe dan precies, hoor ik je denken. Eén van de grootste voordelen van een vlonder is dat het een verhoogd pad creëert, waardoor je niet langer door gras, of modder hoeft te lopen. Zo wordt je tuin een stuk toegankelijker en is het esthetisch gezien ook nog eens zeer fraai. Of je nou een kleine of een grote tuin hebt, een vlonder zal je buitenruimte aantrekkelijker maken. Je kunt kiezen uit verschillende soorten houten vlonders, zoals composiet of ceder, om je tuin helemaal naar wens op te vrolijken. Deze materialen zijn ook nog eens duurzaam en weerbestendig, wat betekent dat je jarenlang kunt genieten van jouw vlonder.

Omdat het lang mee gaat, is het ook voor de lange termijn dus een goede investering. Helemaal als je later besluit je huis te gaan verkopen. Een vlonder gaat de aantrekkelijkheid van je huis verhogen voor potentiële kopers, waardoor je huis meer waard zal worden. Als je geïnteresseerd bent in een aantrekkelijke buitenruimte om lekker in te ontspannen, dan is een vlonder dus een uitstekende investering. Het mooie is dat het relatief simpel is om je eigen vlonder te bouwen!

Vlonder plaatsen

Voordat je begint met het plaatsen van een vlonder, is het belangrijk om de plaats en de grootte ervan te bepalen. De locatie waar je de vlonder wilt plaatsen moet stevig en vlak zijn. Wanneer dit niet het geval is, dien je de ondergrond te bewerken door het bijvoorbeeld te verhogen of te verstevigen. Is dit allemaal in orde, dan kies je de fundering waar de vlonder op gaat steunen. Veel mensen kiezen ervoor om betonnen blokken of houten balken te gebruiken. Zorg er bij het gebruik van houten balken voor dat ze stevig en op de juiste afstand van elkaar in de grond staan. Het is verstandig om vervolgens een anti-worteldoek op de fundering te plaatsen, omdat dit de groei van wortels door de vlonder belemmert. Zo hou je jouw vlonder netjes en vrij van onkruid.

Vlonder planken

Wanneer dit gedaan is, is het tijd om vlonderplanken te gaan leggen. Je zaagt de planken op maat, waarna je ze dient vast te schroeven aan de fundering met vlonderschroeven. Bij gebruik van hardhout wordt sterk aangeraden om gecoate vlonderschroeven te gebruiken, omdat er in hardhout looizuren zitten. Gecoate vlonderschroeven bieden daar bescherming tegen. Een andere optie is om gebruik te maken van vlonder clips. Met deze clips is het niet nodig om door je vlonderplanken te schroeven, wat zorgt voor een fraaie en egale vlonder zonder schroefkoppen. Bij het afwerken van de vlonder kan je beits gebruiken, om zo de mooie natuurlijke kleur van het hout te behouden. Als je dit allemaal gedaan hebt kan je gaan genieten van de ontspanning en het plezier die een vlonder kan geven aan jouw tuin!

advertentie
advertentie