Afbeelding
Guido de Boer
COLUMN

Derby

Voetbal

SCHERPENZEEL Aanstaande zaterdag weer een heuse derby tijdens de bekerwedstrijd Scherpenzeel-Valleivogels. Ben benieuwd wat de ploegen ons voorschotelen...

Zaterdag dus aan de blauwe kant. De laatste confrontatie was in de competitie van 7 april 2018 aan de rooie zijde. Deze wedstrijd werd met overmacht gewonnen door de blauwen met 1-4. Daar waar de blauwen met drie ‘echte’ Scherpenzelers startten, deden de rooien dit met acht spelers. Scherpenzeel werd kampioen en promoveerde.

Kunnen we spreken van een derby? Jazeker, de sportparken grenzen bijna aan elkaar. Twee clubs uit één dorp. Dat betekent rivaliteit, spanning, juichen, teleurstelling, gejoel, applaus en emoties. Maar ook wederzijds respect.

Nu denk ik dat de derby vooral leeft bij de supporters aan beide kanten en herinneringen oproepen van weleer. De spelers van beide elftallen zullen elkaar bijna niet kennen, zowel niet van naam als van faam.

Scherpenzeel zal deze derby wel winnen, daar zij kwalitatief gewoonweg beter zijn.

Maar ook in die vier jaren is er veel veranderd. Van de 22 spelers die vier jaar geleden in de basis startten zijn er nog twee spelers die wellicht in de basis kunnen beginnen. Denk daar maar eens over na wie dat zijn... De voorzitters, Cees en Gijs, zijn nog wel dezelfde. Allebei op hun eigen wijze en clubmensen in hart en nieren.

We hebben inmiddels de intrede gehad van de hartslagmeters bij de spelers. Meten is (z)weten. Het trainingskamp in het buitenland in de winterperiode. De ‘muurligger’ heeft zijn intrede gedaan vanuit het (inter)nationale voetbal en is ook bijna weer verdwenen. De VAR... 

Maar nu zie ik ook constant tweetallen warmlopen tijdens de wedstrijden in het, betaalde, voetbal om een poosje later weer te gaan zitten op de bank. Een nieuwe trend? Blij dat ik gestopt ben als voetballer anders had ik meer minuten aan de zijlijn gemaakt dan in het veld.

Ook ben ik benieuwd of de trainers al iets tactisch bedacht hebben om vanaf de aftrap binnen acht seconden te scoren. Een nieuwe trend? Gebruiken de trainers, ook voor hen is deze derby nieuw, deze wedstrijd als oefenwedstrijd of gaan ze er vol voor en laten ze hun spelers voor de eer van ons dorp spelen? Ik hoor de trainers na afloop al de volgende clichés zeggen: ,,Deze wedstrijd kwam nog te vroeg, had nog wat lichte blessures en wilde nog een keer wat anders zien.” ,,De competitie is belangrijker en als die kans er in was gegaan en als de scheids het had gezien”

Aftrappen, we gaan weer beginnen. Gelukkig. 

Iedereen een fijne zaterdagmiddag tijdens de Scherpenzeelse derby. Houd het netjes, moedig je club aan als twaalfde man en drink na afloop gezellig een drankje.

Ik ga vast warmlopen.

de twaalfde man

advertentie
advertentie