Linden vol bladluizen

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - In Scherpenzeel maar ook in veel andere plaatsen zitten de linden vol met bladluizen. Veel hinder wordt onder andere ondervonden op de Dorpsstraat, zo laat Henk Vlug van Insect Consultancy weten.

,,Op diverse laanbomen, vooral op linde komen in sommige jaren veel bladluizen voor. De boom heeft hier weinig hinder van maar de omwonenden worden het beu. De bladluizen scheiden een zoete stof af die men honingdauw noemt. Deze honingdauw wordt vaak zo massaal dat er heel wat insecten op afkomen om ervan te snoepen. Meestal geeft ook dit geen overlast maar als de honingdauw zo overvloedig wordt met de juiste (natte) weersomstandigheden groeit er een schimmel op. Deze schimmel noemt men roetdauw vanwege de zwarte kleur en textuur. Niet alleen de bladeren van de boom worden zwart maar ook de omgeving zoals raamkozijnen en deurklinken", meldt Vlug.

Lees meer over de roetdauw en de bestrijding ervan in de Scherpenzeelse Krant van dinsdag 9 oktober.

Staat een auto onder de boom dan voelt deze na enige tijd kleverig. Roetdauw zal men niet snel op een auto aantreffen behalve als deze stil blijft staan en niet gewassen wordt. De bladluizen hebben een aantal parasieten in de vorm van sluipwespen. Daarnaast komen er enkele belangrijke roofvijanden op af zoals gaasvlieglarven, zweefvlieglarven en lieveheersbeestjes waarvan de larven de grootste rovers zijn. In sommige jaren kunnen ze de overvloed van bladluizen niet aan zodat moet worden ingegrepen. Er zijn geen chemische middelen voorhanden om de plaag te bestrijden. Bovendien zou dat om milieutechnische redenen ook niet gewenst zijn. Een goede en meestal doeltreffende methode om ze te bestrijden is het uitzetten van speciaal voor dit doel gekweekte lieveheersbeestjes. Er zijn enkele adressen in Nederland waar ze te verkrijgen zijn. Het loslaten hiervan is erg simpel. Ze komen aan in doosjes en men hoeft slechts het doosje in de boom te hangen en te openen om ze vrij te laten. Binnen twee weken is men van het probleem af.

Meer informatie: www.insectconsultancy.nl

advertentie
advertentie