Afbeelding
Wijkplatform De Burgt

'Weinig autovandalisme in Scherpenzeel en Renswoude'

29 oktober 2019 om 14:02 Overig

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Scherpenzeel en Renswoude zijn relatief veilig als het gaat om autovandalisme. Afgelopen jaar werden in zowel Scherpenzeel als Renswoude vijf auto’s opzettelijk beschadigd.

Dit blijkt uit een data-analyse door verzekeraar Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Lange avonden betekenen traditioneel een toename van vandalisme aan auto’s. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld om opzettelijk in het lak aangebrachte krassen, kapot getrapte zijspiegels, ingeslagen ruiten en lek gestoken banden. 

Scherpenzeel en Renswoude hebben in de regio de laagste scores. In gemeenten als Ede (205), Nijkerk (60) Barneveld (50), Amersfoort (350), Leusden (35) en Woudenberg (10) zijn vorig jaar namelijk meer auto’s beschadigd door vandalen.

Independer rekende door wat de cijfers per provincie betekenen. In Gelderland werden vorig jaar 3.285 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt neer op gemiddeld 9 gevallen van autovandalisme per dag. In de gemeenten Arnhem (390), Nijmegen (390) en Apeldoorn (275) werd er het vaakst melding van gemaakt.

Landelijk gezien zijn in 8 procent van alle gevallen van autovandalisme de daders opgespoord. In Scherpenzeel en Renswoude is daarentegen geen enkele dader gepakt. Barneveld (10 procent), Leusden (14,3 procent), Amersfoort (4,3 procent), Nijkerk (8,3 procent) en Ede (4,9 procent) doen het wat dat betreft beter. 

Veel autobezitters denken dat als zij schade aan hun auto hebben door vandalisme, een beroep kunnen doen op het Waarborgfonds. Dat is echter niet het geval, Zij krijgen uitsluitend een vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben.

Het complete onderzoek is te vinden op de website van Independer. 

advertentie
advertentie