Burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel.
Burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel. Gemeente Scherpenzeel
COLUMN

‘Best belangrijk, die gemeenteraad’

15 maart 2022 om 12:43 Column

SCHERPENZEEL Waarom willen die mensen eigenlijk in de gemeenteraad, als je er niet echt je brood mee kan verdienen, vroeg een meisje van elf tijdens mijn verhaal over verkiezingen op een basisschool. Inderdaad waarom zou je twintig uur in de week in de gemeente steken tegen een karige beloning en grote kans dat je beschimpt wordt? Waarom? 

Wie heeft er in de afgelopen week spullen of geld opgehaald voor Oekraïne, vroeg ik de klas. Een groot deel stak de hand op. En kreeg je daar geld voor? Nee, natuurlijk niet! Precies, dat doe je omdat je mensen wilt helpen, of omdat je verdrietig bent over wat er gebeurt. Dat doe je omdat je het niet eerlijk vindt wat je ziet of misschien omdat je je zorgen maakt. Omdat je iets wil doen, omdat je wilt dat het voor die mensen beter wordt. 

Ook zonder Oekraïne-crisis is dat precies waarom na woensdag 16 maart Scherpenzelers zich gaan inzetten voor de gemeente. Omdat ze idealen hebben voor ons en ons dorp. Omdat ze echt willen dat het nog iets beter wordt of omdat ze zich zorgen maken over mensen of bedrijven in Scherpenzeel.

Ik vroeg de kinderen of ze eigenlijk weten wat de gemeente doet. Best veel als je bedenkt dat de gemeente zorgt voor de fietspaden om veilig naar school te gaan, en dat er frisse lucht is in de lokalen van de school, vertelde ik de klas. En dat de gemeente zorgt dat de poep en de plas van de kinderen niet op hoopt (gelach in de klas), maar netjes wordt afgevoerd en een handje bijsteekt als iemand het moeilijk heeft of ziek is. Ik noemde nog meer voorbeelden, kon bijna niet stoppen. Ja, de gemeente is eigenlijk best belangrijk voor zoveel dingen in ons dagelijks leven.

Dus kun je met gemak zeggen dat de mensen die bepalen waar we ons geld in Scherpenzeel aan uitgeven ook best belangrijk zijn. Want zij bepalen of het naar bomen of fietspaden, naar zorg of naar winkellocaties, naar het sportveld of naar de bibliotheek gaat. Zij bepalen of je 50 of 30 door het dorp rijdt, of we nog lang of maar kort op gas koken, of je op zondag kan winkelen of niet. Zij bepalen of we veel of weinig Oekraïners in Scherpenzeel opvangen. Eigenlijk best belangrijk voor uw dagelijks leven die bepalers, de gemeenteraadsleden in onze gemeente. 

Eens in de vier jaar bepaalt u wie die vijftien mensen zijn die in de gemeenteraad zitten, de bepalers die de dagelijkse gang van zaken in ons dorp bepalen. Zij proberen hun idealen in de Gemeenteraad voor u te verwezenlijken dag in dag uit. Gemeenteraadsleden besteden veel tijd en doen hun best om Scherpenzeel nog mooier te maken. Best belangrijk dat u de beste keuze maakt.

Burgemeester Wimar Jaeger

advertentie
advertentie