Edele vrouwe

20 november 2022 om 06:42 COLUMN Column Adriaan Hosang
Burgemeester Marieke Teunissen.
Burgemeester Marieke Teunissen.

SCHERPENZEEL Scherpenzeel krijgt een nieuwe burgemeester. Een charmante vrouw en een getogen Scherpenzeelse: Marieke Teunissen lijkt precies te zijn wat nodig is om het gemeentebestuur weer wat kleur op de wangen te geven. Met de haar door de vertrouwenscommissie toegedichte kwaliteiten van attent, sensitief, zorgzaam en meelevend, kan zij veel betekenen voor de samenleving en is zij bovendien een welkome aanvulling op een momenteel louter door mannen gedomineerd college. Niks op de heren tegen hoor, maar een ‘lady boss’ boven in de pikorde lijkt me een prima middel om eventueel haantjesgedrag de kop in te drukken. Daarenboven beschikt Teunissen ook nog eens over de benodigde relevante bestuurlijke ervaring in een kleine gemeente en kent zij niet alleen Scherpenzeel, maar ook de regio op haar duimpje. Kat in het bakkie zou ik denken als het gaat om het weer aanhalen van de in het recente verleden toch wat vertroebeld geraakte verhoudingen met een aantal buurgemeenten. Af en toe een kopje thee met ‘buurvrouwen’ Petra Doornenbal en Magda Janssen kan de gezellige sfeer in de contacten met Renswoude en Woudenberg in no time weer terugbrengen. In dat licht bezien zou je bijna hopen dat Teunissen straks ook in Barneveld (waar de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester nog in volle gang is) warme banden kan gaan opbouwen met een vrouwelijke ambtsgenoot. Maar ik schat de kans dat men daar van het geloof valt en voor een vrouwelijke burgemeester gaat eerlijk gezegd niet erg hoog in. 

De voordracht van Teunissen als burgemeester van Scherpenzeel schept in elk geval wel meteen duidelijkheid over welke ambtsketen er op 15 december in gebruik genomen gaat worden. De nieuwe burgemeester kan tenslotte kiezen uit twee. Omdat de originele ambtsketen van Scherpenzeel op zijn postuur oogde als een soort nekbandje, werd er voor burgeme..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.