Zeezeiler Henk de Velde hield een lezing bij Passage.
Zeezeiler Henk de Velde hield een lezing bij Passage. Adriaan Hosang

Zeezeiler Henk de Velde 'bevrijd door atoomijsbreker'

20 januari 2020 om 09:31 Mensen

RENSWOUDE Tijdens de eerste ledenbijeenkomst van Passage op woensdag 15 januari vertelde zeezeiler Henk de Velde (71) over zijn leven. 'De zee, mijn leven', was zijn thema.

Hij vertelde hoe hij als vijftienjarige door zijn vader naar Antwerpen was gebracht om zijn grote wens in vervulling te zien gaan. Hij wilde de zee op. Zijn ouders lieten hem met bezorgd aan.

EMMERTJE Hij begon bij de koopvaardij als lichtmatroos, op zijn eerste reis was hij negen maanden weg en ook negen maanden zeeziek. Aan boord werd hij 'Henk emmertje' genoemd, omdat hij tijdens zijn eerste reis vaak moest overgeven. Op zijn negentiende kocht hij voor 4.000 gulden zijn eerste boot. In 1978 begon hij aan zijn eerste wereldreis samen met zijn vrouw Gini. De reis duurde zeven jaar.

Op Paaseiland werd in 1981 hun zoon geboren. Na bijna zeven jaar werd in Zuid-Afrika de scheiding van zijn vrouw een feit, waarop De Velde alleen terug voer naar Nederland.

WERELDRECORD Hij verbeterde in 1989 net niet het wereldrecord solozeilen rond de wereld. Hij deed 158 dagen over de rondtocht, het wereldrecord stond op 150 dagen. Bij terugkomst moesten er telkens weer nieuwe sponsors gezocht worden die de enorme kosten konden betalen en werden. Ook werder er nieuwe boten aangeschaft die nog weer sneller moesten zijn. Sponsors werden onder andere de C1000, Campina en Zeeman. Van zijn derde reis werden dagelijks fragmenten uitgezonden in de 5 uur show van Viola Holt en Catherine Keyl.

Aan het eind van zijn reis raakte De Velde vermist, doordat de stroom op zijn boot uitviel en hij geen contact meer kon maken met de buitenwereld. Enkele dagen voor hij zou terugkomen, raakte zijn schip betrokken bij een aanvaring met een container. Hij werd gered door een Russisch schip. Met een dubbele schedelbasisfractuur werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Er kwam een nieuwe poging om het wereldrecord te verbeteren. In totaal heeft hij zes keer de wereld rond gevaren.

ATOOMIJSBREKER Ook vertelde De Velde over de Noordelijke doorvaart, over het krakende pakijs waar hij door een Russische atoomijsbreker werd uitgehaald, de ijsberen die wel trek in hem hadden, de eenzaamheid op de vele zeeën waar hij nooit bang voor was ook al waren de golven soms twintig meter hoog. De vele - vaak onbewoonde - eilanden die hij bezocht, soms met bijzondere bewoners, waarbij hij dan enige tijd verbleef. Henk kon er uren over vertellen. Na de vele omzwervingen over de wereldzeeën kwam de Velde terug naar Nederland om bij zijn zoon en kleinkinderen te zijn.

Nu woont hij dicht bij Kampen en ligt zijn veertien meter lange kotter op het Ketelmeer. Hij schreef vele boeken, zoals 'Een krijger onderweg naar huis' en 'De zee, mijn leven'. Een aantal boeken verkocht hij gesigneerd in de pauze. Henk de Velde sloot zijn lezing af met een bewerking van een lied van Lennard Nijgh en Boudewijn de Groot, 'De Reiziger'.

Mieneke den Hartog die de ledenbijeenkomst van Passage opende sloot met een bijbellezing over Jezus die over het water liep aan bij het verhaal van de zeezeiler.

Mieneke den Hartog van Passage en zeezeiler Henk de Velde.
advertentie
advertentie