Afbeelding
NKW

Scherpenzeelse klimaatburgemeester gezocht

7 september 2022 om 13:00 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt voor Scherpenzeel een Klimaatburgemeester. Inmiddels hebben zich in heel Nederland al 110 Klimaatburgemeesters aangemeld voor de Nationale Klimaatweek die eind oktober begint, maar uit Scherpenzeel zijn nog geen aanmeldingen binnengekomen. Daar hoopt het ministerie dan ook snel verandering in te krijgen. 

Op maandag 31 oktober start de tweede Nationale Klimaatweek. In die week (die loopt tot en met zondag 6 november) vraagt het ministerie op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land gebeurt aan klimaatverbeteringen in de samenleving. ,,Vorig jaar tijdens de NKW zetten maar liefst 142 Klimaatburgemeesters zich op hun eigen manier in om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en inspireerden zij Nederland om bewuster om te gaan met het klimaat.’’ 

Voor deze editie is het ministerie nog op zoek naar een Klimaatburgemeester voor gemeente Scherpenzeel.  ,,Vind jij ook dat we met elkaar- burgers, bedrijven en de overheid- de strijd moeten aangaan tegen klimaatverandering? Ben jij iemand die al stappen heeft gezet om klimaatbewuster te leven, wonen, eten, consumeren of reizen; en draag je dit ook graag uit? Doe dan mee! Want we hebben jou nodig als Klimaatburgmeester van Scherpenzeel’’, roept het ministerie de inwoners van Scherpenzeel op.  ,,Door jouw verhaal te delen, inspireer jij andere Nederlanders om ook duurzamer te leven. Om Klimaatburgemeester te worden, zet jij stappen om jouw CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan door middel van een grote maatregel zijn of juist iets kleins. Bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken, je huis goed te isoleren, het eten van minder vlees en zuivel, korter of koud te douchen of vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal in het eigen netwerk en organiseert een activiteit op 31 oktober (of andere dag tijdens de NKW) in de eigen gemeente, wijk of buurt om bewoners en omgeving in beweging te krijgen.’’

Scherpenzelers die zich aangesproken voelen en voor Scherpenzeel Klimaatburgemeester willen worden, kunnen zich opgeven via www.nkw2022.nl. ,,Op die website kun je ook voorbeelden vinden van initiatieven van andere Klimaatburgemeesters. Na jouw aanmelding zoeken we naar mogelijkheden om jouw klimaatverhaal via de (lokale) media te delen. Ook kan de Klimaatburgemeester in gesprek met de echte burgemeester over wat er nog moet gebeuren om in jouw gemeente de klimaatdoelen te halen.’’.

Naast Klimaatburgemeesters zoekt het ministerie in Scherpenzeel ook bedrijven en organisaties die zich aansluiten als Klimaatsupporter voor de NKW. ,,Deze supporters kunnen een bijdrage leveren, door te laten zien wat ze doen en daarmee anderen te inspireren. Van scholen tot mkb en van gemeenten tot energiebedrijven en brancheorganisaties. Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten en energie besparen, hoe beter het is voor ons allemaal. Helemaal nu onze energierekening is gestegen.’’ Scherpenzeelse Klimaatsupporters kunnen zich ook aanmelden via www.nkw2022.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie