Burgemeester Harry de Vries deed mee aan het Schoolontbijt in de Dorpsbeuk.
Burgemeester Harry de Vries deed mee aan het Schoolontbijt in de Dorpsbeuk. Janneke Hek

Schoolontbijt met de burgemeester

11 november 2019 om 12:13 Onderwijs

SCHERPENZEEL Tijdens het Nationale Schoolontbijt schoof burgemeester Harry de Vries aan bij de leerlingen van groep 7 en 8 van de Dorpsbeuk.

Tijdens het eten werd hij bevraagd door de kinderen. En daar zaten gewetensvragen bij als 'V.V. Scherpenzeel of Valleivogels'. Hier gaf de burgervader wijselijk maar geen antwoord op.

SPECIALE GAST De sfeer zat er direct in op de vroege morgen van vrijdag 8 november. De Dorpsbeuk deed zoals ieder jaar mee aan het Nationale Schoolontbijt, maar dit jaar met een speciale gast. De Vries kwam tegen 8.30 uur opgewekt binnen en gaf aan dat hij al om 6.00 uur weg was gereden uit zijn woonplaats Nijmegen.

Het ontbijt bestond uit boterhammen, krentenbollen, yoghurt, muesli, komkommer, crackers en melk of thee. Juf Cindy had de klas voorbereid op het 'hoge bezoek' door te vertellen over aanspreekvormen. ,,Hoe spreek je een burgemeester aan? Hoe geef je hem een welkom gevoel?". De leerlingen hebben de zelf de klas ingericht en de tafels gedekt. Uiteindelijk bleken de vragen die de kinderen later stelden, spontaan en niet voorbereid. De juf moest af en toe ook hartelijk lachen om de openheid van sommige vraagstellers.

ZITTEN PITTEN De leerkracht wachtte een paar minuten langer nadat de bel was gegaan om twee laatkomers welkom te heten. Ze vroeg de klas of ze lekker hadden geslapen. Dat bleek zo te zijn. Waren ze zenuwachtig voor het ontbijt met de burgemeester? Dat werd in koor ontkend.

Burgemeester De Vries besprak vervolgens met de jongeren het belang van ontbijten. ,,Van ontbijt krijg je energie en dat heb je nodig. Want zonder energie zou je zitten te pitten in de klas. En probeer ook gezond te ontbijten, let daar op", maande hij de kinderen. Hij vertelde dat in zijn vorige gemeente het schoolontbijt op het gemeentehuis in de raadszaal plaatsvond. ,,Hier in Scherpenzeel hebben we daar geen ruimte voor in het gemeentehuis, maar eigenlijk vind ik het ook net zo leuk om hier in de klas te komen", lacht De Vries.

PRANGEND De kinderen mochten de burgemeester vragen stellen. Diverse armen vlogen de lucht in om een prangende vraag te stellen. Afgetrapt werd met de vraag waarom hij een ketting om heeft. Dit werd uitgebreid uitgelegd door De Vries. Ook of hij de koning van Nederland weleens heeft ontmoet en of hij in Scherpenzeel woont, was een vraag van de kinderen.

Een paar jongens wilden weten in welke auto de burgemeester rijdt en of je rijk wordt van het burgemeestersschap. Dat zijn leeftijd werd geschat op 51 jaar vond De Vries een compliment. Of hij het leuk vindt om burgemeester zijn, vervolgde een ander. Ook hier werd eerlijk op ingegaan door De Vries. Op het moment dat het onderwerp voetbal op tafel kwam, werd het spannender. Ajax of Feijenoord? Daar werd volmondig op geantwoord door de Vries die in Amsterdam geboren is en vijfentwintig jaar lang een seizoenskaart voor Ajax had. De vervolgvraag of hij voor Scherpenzeel of Valleivogels is, liet hij wijselijk aan zich voorbijgaan. ,,Ik ben voor alle clubs van Scherpenzeel", antwoordde hij politiek.

advertentie
advertentie