Afbeelding
Foto door form PxHere

Vier essentiële vragen over de inboedelverzekering

23 maart 2021 om 10:46 Partnercontent

Verzekeringen. Leuk zijn ze niet. Belangrijk zijn ze wel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de autoverzekering. Dit type polis is niet alleen belangrijk om af te sluiten, het is zelfs een verplichting als je een auto op je naam hebt staan. Het is daarentegen niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten in ons land. Een aanrader is dat eigenlijk wel. Sterker nog, het is één van de belangrijkste verzekeringen om te hebben. In principe is het dan ook voor iedereen een must om af te sluiten. Waarom? Dat lees je hieronder in dit artikel! 

Wat is een inboedelverzekering überhaupt? 

Mogelijk begin je met het inrichten van je woning door spulletjes te kopen via Marktplaats of een vlooienmarkt. Niet heel duur dus, maar uiteindelijk zul je toch vrij veel spullen bij elkaar hebben gekocht. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze dan ook meer waard dan je echt denkt. Een inboedelverzekering zal precies deze dingen beschermen tegen schade. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen bij een verhuizing, wat dus allemaal zal vallen onder je inboedel. Overstroomt je wasmachine? Je verzekering zal dit dekken. Raken je meubels beschadigd op wat voor manier dan ook? Ook dat zal vergoed worden door de inboedelverzekeraar. Let er wel op dat een inboedelverzekering normaliter puur de spullen verzekert die je thuis bewaart en ook echt van jou zijn.

Welke spullen worden precies verzekerd?

Een inboedelverzekering zal dus de spullen die normaliter bewaard worden in je huis en in je bezit zijn verzekeren tegen schade. Treedt er schade op? De verzekeraar zal dan de reparatie of vervangingswaarde van het item vergoeden. Dit kunnen dus best veel spullen zijn. Een goed voorbeeld is natuurlijk een meubelstuk, maar je kunt ook denken aan sieraden, elektronische apparaten en kleding. Je inboedel kan natuurlijk op allerlei manieren beschadigd raken. Zo zal een inboedelverzekering schade dekken door vandalisme en inbraak, maar ook schade door geblokkeerde of gesprongen leidingen bijvoorbeeld. Ditzelfde geldt voor brand, rook, explosie, storm, et cetera. Met andere woorden, de kans is heel groot dat je inboedelverzekering geld zal uitkeren als een deel van je inboedel beschadigd is geraakt.

Wat is het verschil met een opstalverzekering?

Veel mensen halen de dekking van een inboedel- en opstalverzekering door elkaar. Met name het parket is hierbij een lastig geval. Toch is het verschil eigenlijk totaal niet ingewikkeld. Alles wat je mee kunt nemen aan items als je gaat verhuizen zal namelijk onder je inboedelverzekering vallen. Alles wat vastzit aan je woning valt juist onder de opstalverzekering. Denk hierbij aan het dak en de schuur, maar vaak valt de keuken hier ook onder. En het parket dan? Nou, dat hangt ervan af. Leg je het los dan hoort het bij je inboedel. Maar als het parket vastgelijmd zit dan zal het juist onder de opstal vallen. Zachte vloerbedekking valt wel altijd onder de inboedelverzekering, terwijl een tegelvloer juist altijd bij de opstalverzekering hoort.

Heb je een inboedelverzekering nodig?

Nu de hamvraag, heb je wel echt een inboedelverzekering nodig? Het is immers niet een verplichting in Nederland. Verstandig is het daarentegen wel. De meeste Nederlanders sluiten dan ook zeker een inboedelpolis af, wat heel erg logisch is. Als er bij je thuis bijvoorbeeld waterschade of brand ontstaat of er ingebroken wordt, dan zul je met de inboedelverzekering iets hebben waar je op terug kunt vallen. Stel je voor dat al je meubilair beschadigd raakt en alles moet laten repareren of zelfs moet vervangen. Dat zal een forse investering worden, waar je geen last van zult hebben als je een inboedelverzekering hebt afgesloten. Het is dus eigenlijk zeker wel nodig. 

advertentie
advertentie