Afbeelding
Woning kopen

Woning in Scherpenzeel kopen met Bitcoins, toekomst of realiteit?

30 maart 2022 om 12:34 Partnercontent

Nu cryptocurrency zo sterk in opkomst is, vragen veel mensen zich af of een woning in Scherpenzeel kopen met Bitcoins nog altijd toekomstmuziek is of dat dit al realiteit is. Het antwoord zal je verrassen maar je kunt daadwerkelijk al wel Bitcoins gebruiken om je aankoop te doen, zij het op een indirecte manier. Tijd voor een update.

Toegenomen populariteit van Bitcoins

Dat de interesse in Bitcoins sterk is toegenomen, zal niemand ontgaan zijn. Deze digitale munteenheid wordt steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel. Daarnaast zijn er zeer veel mogelijkheden om in Bitcoins te investeren met als doel om het vermogen in deze digitale munt te laten groeien. Het aanbod in exchanges in Nederland is de laatste periode sterk gegroeid. Daarnaast zijn er initiatieven zoals Immediate Edge (https://immediateedge.biz/nl/) waarbij er zelfs gebruik kan worden gemaakt van handelssoftware in vorm van een trading bot. 

Waarom je nog geen woning in Scherpenzeel kunt betalen met Bitcoins

Als je de intentie hebt om een woning in Scherpenzeel te kopen, kun je uiteraard met de verkopende partij overeenkomen dat de waarde van het huis betaald wordt in Bitcoins. Als beide partijen hiermee akkoord gaan en hebben vastgelegd welke Bitcoin waarde gehanteerd wordt, vormt dit in de praktijk geen probleem. Er zijn in de meeste gevallen nog andere partijen betrokken bij deze constructie. Hierdoor ontstaat een “Bitcoin-euro struikelblok”. De notaris zal immers gebruik maken van een kwaliteitsrekening bij een van de grotere Nederlandse banken om de financiële constructie vorm te geven. Helaas accepteert deze bank uitsluitend euro’s en bij hoge uitzondering wellicht dollars. Een andere partij die bij de constructie betrokken moet worden is de Belastingdienst. De overdrachtsbelasting en de eventueel af te dragen BTW moet echter in euro’s worden afgedragen. Tot slot is het maar de vraag of een eventuele betrokken makelaar bereid is om zijn of haar courtage in Bitcoins te ontvangen. 

Hoe je indirect een woning in Bitcoins kunt betalen

Er zijn wel opties om een woning in Bitcoins te betalen maar dan op een indirecte manier. Een opgebouwd vermogen aan Bitcoins kan uiteraard geliquideerd worden naar euro’s om de aankoop te kunnen doen. Daarnaast zijn er kredietverstrekkers die de Bitcoin als onderpand accepteren maar dit blijkt in de praktijk een dure constructie. De sterk veranderende koers van de Bitcoin vormt hierbij een struikelblok want de kredietverstrekker neemt hier zelf geen risico’s in. Het kopen van een woning in Scherpenzeel is dus al realiteit maar zal in de toekomst, bij een bredere acceptatie van de Bitcoin, nog veel aantrekkelijker worden. 

advertentie
advertentie