Afbeelding
Foto: Pixabay

Starten met een onderneming en de btw-aangifte

4 maart 2022 om 15:19 Partnercontent

Als startende ondernemer in de omgeving Scherpenzeel komt er veel op je af. Maar waar moet je rekening mee houden bij het starten van een onderneming? En hoe doe je btw-aangifte? Dat zijn vragen die je als startende ondernemer hebt. Je wil als ondernemer natuurlijk je focussen op je product of dienst. De moeilijke fiscale vragen komen later wel. In dit artikel staan de eerste tips op een rij.

Start je eigen onderneming met een goede profilering

Als startende ondernemer is het goed om gelijk een goede profilering te hebben. Wie ben je en wat ga je verkopen en/of aanbieden? Zet dat voor jezelf scherp en regel dit voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat voor de inschrijving. Na de inschrijving kan je je eigen website en/of social media lanceren om je doelgroep te bereiken en te laten zien dat mensen bij jou moeten zijn voor een bepaald product en/of dienst. Zorg er in ieder geval voor dat klanten makkelijk contact met je kunnen opnemen.

Hoe zit het nou met de btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Het is een afkorting voor de belasting die je betaalt over de gemaakte omzet. De btw die jij als ondernemer moet betalen aan de Belastingdienst, betaal je per maand, kwartaal of jaar. Hoe vaak je precies aangifte moet doen, staat in het bericht dat je ontvangt van de Belastingdienst na jouw inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. In de meeste gevallen doen ondernemers per kwartaal aangifte voor de btw, maar er zijn uitzonderingen. Je moet maandelijks aangifte doen als je per kwartaal meer dan 15.000 euro aan btw betaalt of jaarlijks wanneer je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt.

Moet iedereen btw betalen aan de Belastingdienst?

Niet iedereen hoeft btw te betalen aan de Belastingdienst. Als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR), krijg je daarvoor vrijstelling. Je moet dan wel een bedrijf in Nederland hebben en een maximale omzet hebben van 20.000 euro per jaar. Maar je mag ook geen btw aftrekken als je gebruikt maakt van deze regeling. Denk dus er goed over na voordat je deze regeling treft met de Belastingdienst.

Wat is het tarief van de btw?

Als ondernemer die btw moet betalen moet je rekening houden met verschillende tarieven die voor specifieke goederen en/of diensten kunnen gelden. De volgende tarieven zijn berekend de btw:

  • Het algemene btw-tarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en ook niet onder het 9%- of 0%-tarief vallen.   
  • Het verlaagde btw-tarief van 9%: er is sprake van een (beperkt) aantal goederen waarvoor je het verlaagde tarief van 9% mag hanteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om voedingsmiddelen, geneesmiddelen, hulpmiddelen en boeken.
  • Het btw-tarief van 0%: exporteer jij goederen en sla je deze op in een douane-entrepot? Dan moet je altijd het 0%-tarief hanteren en geen btw in rekening brengen. Op de factuur vermeld je in dat geval standaard geen btw.
advertentie
advertentie