Afbeelding
Foto: Getty Images

Welke mogelijkheden zijn er om je uitvaart te financieren?

6 november 2023 om 00:00 Partnercontent

Het is een onderwerp waar we liever niet aan denken: ons einde op deze wereld. Toch is het onvermijdelijk en krijgen we er uiteindelijk allemaal mee te maken. In Scherpenzeel en omgeving is het geloof over het algemeen een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Afscheid nemen van het wereldse leven hoort daar ook bij en het financieren en organiseren van je uitvaart is dan ook een belangrijk onderwerp om eens te overdenken. Het regelen van de financiële kant van je begrafenis of crematie kan best veel stress en zorgen met zich meebrengen voor jou en, als je nu niets doet, je naasten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je uitvaart op een passende manier gefinancierd wordt. In dit artikel bespreken we enkele opties die je kunt overwegen.

Uitvaartverzekering
Een van de meest bekende manieren om een uitvaart te financieren is door middel van een uitvaart verzekering. Met een uitvaartverzekering verzeker je jezelf voor de kosten die komen kijken bij je afscheid: van de kerkdienst tot de begrafenis en van de kist tot de rouwkaarten en wat er verder nog meer bij komt kijken. De hoogte van de premie die je daarvoor moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk hangt het af van welke verzekeraar, maar daarnaast zijn ook je leeftijd en gezondheid een belangrijke factor. Je hebt bovendien de keuze uit twee soorten uitvaartverzekeringen: de kapitaalverzekering en de naturaverzekering.

 Bij een kapitaalverzekering krijgen je nabestaanden na jouw overlijden een geldbedrag uitgekeerd, waarmee zij de kosten van de uitvaart kunnen betalen.Bij een naturaverzekering worden de diensten en producten voor de uitvaart direct geregeld door de verzekeraar en betaald. 

 Verder kun je ook nog kiezen voor een combinatie van beide soorten. Dat is fijn als je meer wil voor je uitvaart dan alleen een standaard pakket. Met het extra geld dat wordt uitgekeerd, naast de natura vergoeding, kun je deze wensen realiseren. 

Zelf sparen
Als je liever niet afhankelijk wilt zijn van een verzekeraar, kun je er ook voor kiezen om zelf geld te sparen voor je uitvaart. Door maandelijks een vast bedrag opzij te zetten, bouw je langzaam maar zeker een budget op dat gebruikt kan worden om de kosten van je uitvaart te dekken. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met eventuele inflatie en prijsstijgingen in de toekomst. Daarnaast is het slim om het totale bedrag dat je spaart in de gaten te houden. Je mag namelijk een bepaald bedrag belastingvrij sparen, kom je daarboven, dan moet je er belasting over betalen.

Begrafenisfonds
Een begrafenisfonds is een coöperatieve organisatie waarvan leden gezamenlijk geld inleggen om elkaars uitvaartkosten te financieren. Deze fondsen opereren op non-profit basis en hebben vaak lagere premies dan commerciële verzekeraars. Het voordeel van een begrafenisfonds is dat het meestal openstaat voor mensen van alle leeftijden en gezondheidstoestanden.

Schenking of erfenis
Een andere mogelijkheid om je uitvaart te financieren is door middel van een schenking of erfenis. Als je het geluk hebt dat je familieleden of vrienden hebt die bereid zijn financieel bij te dragen aan jouw afscheid, kan dit helpen om de kosten te dekken. Meestal gebeurt dit wanneer een overlijden onverwacht is en de nabestaanden niet voldoende middelen hebben om de uitvaart te bekostigen. Maar soms komt het ook voor dat familieleden of vrienden al bij leven aangeven je uitvaart te willen financieren. Het is dan wel belangrijk om hier  duidelijke afspraken over te maken en deze eventueel schriftelijk vast te leggen, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je afsluit voor een bepaalde periode. Als je binnen deze periode komt te overlijden, keert de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag uit aan je nabestaanden. Dit bedrag kan gebruikt worden om de kosten van je uitvaart te financieren. Een overlijdensrisicoverzekering wordt heel vaak afgesloten door partners die samen een huis kopen, dus in combinatie met de hypotheek. Mocht een van de partners komen te overlijden, dan wordt de hypotheek toch (deels) afgelost en kan de overgebleven partner gewoon in het huis blijven wonen.

Het financieren van je uitvaart is een belangrijke stap die niet mag worden onderschat. Door op tijd na te denken over de mogelijkheden en verschillende opties te verkennen, kun je ervoor zorgen dat jouw afscheid op een passende manier gefinancierd wordt. Het is belangrijk om dit met elkaar te bespreken. Of het nu gaat om het afsluiten van een uitvaartverzekering, zelf sparen of gebruik maken van andere financieringsmogelijkheden zoals begrafenisfondsen of schenkingen, het is belangrijk om hier bewust mee om te gaan en de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie