Afbeelding
Foto: Pexels

Stappenplan voor het afsluiten van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

6 december 2023 om 17:08 Partnercontent

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering beschermt je bedrijf tegen schadeclaims. Helaas zijn er genoeg ondernemers in Scherpenzeel die deze verzekering niet afsluiten. Je bespaart in dat geval op de premie, maar uiteindelijk kan dit je ook veel geld kosten. Je draait zelf immers op voor de schade als je geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt. Reden genoeg om er alsnog eentje af te sluiten als je het ons vraagt. Het onderstaande stappenplan helpt je hier een handje bij.

Stap 1: breng risico’s in kaart
Voordat jij je verdiept in zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen, is het verstandig om eerst in kaart te brengen welke risico’s je bedrijf loopt. Het afsluiten van een zakelijk aansprakelijkheidsverzekering kost je op deze manier veel minder tijd en moeite. Ga bij jezelf na welke schade(s) je allemaal kunt veroorzaken als je voor een klant aan het werk bent. Noteer alles wat je te binnen schiet, zowel kleine als grote schades. Vind je het zelf lastig om hier een inschatting van te maken? Vraag dan eventueel iemand om je hierbij te helpen.

Stap 2: kies de juiste dekking
Zodra je in kaart hebt gebracht welke risico’s je bedrijf loopt, wordt het tijd om een dekking te kiezen die hierbij aansluit. Ben je van mening dat jij, je werknemers of de producten die je levert alleen zaak- of persoonsschade tot gevolg kunnen hebben? Dan volstaat en aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven waarschijnlijk. Als je ook schade kunt veroorzaken door een verkeerd advies, vergissing of onjuistheid, is het verstandig om een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade door een beroepsfout. De meeste ondernemers bepalen zelf of ze deze aanvullende verzekering afsluiten, maar advocaten, architecten en financieel adviseurs kunnen niet om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heen. 

Stap 3: bereken de premie
Net als voor iedere andere verzekering geldt ook voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dat je hier premie voor betaalt. Omdat je zelf kiest hoe de dekking van deze verzekering eruitziet, verbaast het je waarschijnlijk niet dat de premie voor ieder bedrijf anders is. Gelukkig kun je op de website van de meeste verzekeraars berekenen hoeveel en aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) je per maand kost. Hiervoor hoef je enkel een aantal simpele stappen te doorlopen. Zo is een verzekeraar onder meer benieuwd naar je beroep, bedrijf en activiteiten. Na het invullen van de gegevens en het kiezen van de gewenste dekking, zie je hoeveel premie je betaalt voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. 

Stap 4: dien een aanvraag in
Staat de premie van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering je aan? Dan wordt het tijd om de aanvraag af te ronden. Een verzekeraar vraagt je in dat geval om aanvullende gegevens in te vullen. Vergeet niet om te controleren of alles klopt. Daarnaast moet je de akkoordverklaring nog tekenen voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aan kunt vragen. Als dit gelukt is, wacht je rustig af tot je verdere informatie ontvangt over de status van je aanvraag. Zodra alles is afgerond, neemt een adviseur contact met je op en is je bedrijf in Scherpenzeel verzekerd tegen schadeclaims.

advertentie
advertentie