Wimar Jaeger, de nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel.
Wimar Jaeger, de nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Gemeente Oostzaan

Nieuwe waarnemend burgemeester Scherpenzeel: Wimar Jaeger

7 december 2021 om 22:18 Politiek

SCHERPENZEEL Wimar Jaeger (D66) is de nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Commissaris van de Koning John Berends heeft hem dinsdagavond benoemd. Jaeger volgt Eppie Klein (SGP) op, die twee maanden geleden werd ontslagen door Berends na een vertrouwensbreuk.  

Jaeger (56) was eerder waarnemend burgemeester van de gemeente Oostzaan, wethouder en loco-burgemeester van Hilversum en interim-wethouder in Muiden. Ook heeft hij ervaring in het bedrijfsleven: hij zat in het management van verschillende grote bedrijven.

De provincie laat weten dat Berends de benoeming van Jaeger heeft afgestemd met een delegatie van de Scherpenzeelse gemeenteraad. Jaeger blijft waarnemer tot het moment dat Scherpenzeel een kroonbenoemde burgemeester heeft. De procedure hiervoor wordt na de raadsverkiezingen van maart 2022 opgestart. 

In een persverklaring typeert de provincie Gelderland Jaeger als een ,,ervaren bestuurder die in zijn carrière meermaals heeft laten zien op een aanmoedigende en toegankelijke wijze partijen tot elkaar te kunnen brengen en te verbinden. Zijn stijl wordt gekenmerkt als besluitvaardig, betrokken en verbindend en hij is gemotiveerd om samen met het college en de gemeenteraad bij te dragen aan een mooie toekomst voor Scherpenzeel.” 

Jaeger is de vierde waarnemend burgemeester op rij, in een tijdsbestek van vier jaar. In oktober 2017 werd de laatste kroonbenoemde burgervader Ben Visser (ChristenUnie) wegens ziekte vervanger door waarnemer Corry van Rhee (PvdA). Toen zij in januari 2019 verkaste naar de gemeente Druten, verving Harrie de Vries (CDA) haar. Die nam in december 2020 ontslag, nadat de zittende wethouders het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Het herindelingstraject met de gemeente Barneveld speelde hierin een grote rol.

Eppie Klein (SGP) nam het van De Vries over. Die moest het veld ruimen, nadat hij in botsing was gekomen met Commissaris Berends. Gedeputeerde en Provinciale Staten stuurden aan op een herindeling. Klein was daar niet voor of tegen, maar stelde in juli wel openlijk vraagtekens bij de integriteit van het verlopen herindelingstraject. Dit mede naar aanleiding van een per abuis aan de gemeente Scherpenzeel verstuurde e-mail, waarin een provincieambtenaar aangaf op zoek te gaan naar ‘munitie’ om de begroting van Scherpenzeel in twijfel te trekken. Een en ander leidde tot een vertrouwensbreuk met Berends, die vond dat Klein niet integer had gehandeld. Klein was het niet eens met zijn ontslag en stapte naar de voorzieningenrechter. Die stelde vorige maand dat de commissaris in zijn recht stond met zijn ontslagbesluit.

Jaeger was als wethouder in Hilversum niet onomstreden. Tot drie keer toe was hij onderwerp van integriteitsonderzoeken. Het laatste onderzoek - in 2019 uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) - richtte zich op meerdere klachten over dubbele petten van de wethouder. BING concludeerde dat Jaeger zich niet schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, maar ook dat hij niet scherp genoeg was bij het op de juiste wijze melden en openbaar maken van nevenfuncties. In september 2019 overleefde Jaeger een motie van wantrouwen uit de raad. Een halfjaar later stapte hij alsnog op, omdat het volgens hem tijd werd voor een ‘nieuwe horizon’.

advertentie
advertentie