Jubilarissen van Jumbo Scherpenzeel (september 2023) met: Patrick, Dennis, Esther, Kees, Henriette, Mathilde, Teuni, Annemieke, Henk en Tanja (Margrid en Sander niet op de foto).
Jubilarissen van Jumbo Scherpenzeel (september 2023) met: Patrick, Dennis, Esther, Kees, Henriette, Mathilde, Teuni, Annemieke, Henk en Tanja (Margrid en Sander niet op de foto).

Jumbo Scherpenzeel viert 12,5-jarig jubileum

18 september 2023 om 17:29 Winkels

SCHERPENZEEL Boodschap nodig? Dan ga je natuurlijk even naar de supermarkt op de Marktstraat. Daar is Jumbo Scherpenzeel al 12,5 jaar een begrip en een sociale ontmoetingsplek voor jong en oud. Waar je wordt ontvangen met een glimlach en ál je boodschappen kunt doen! 

12,5 jaar geleden werd supermarkt Golff overgenomen door Jumbo. De winkel heeft veel mensen zien komen en gaan, maar er werken nog altijd vier personeelsleden die kunnen vertellen over deze overname. Teuni den Hollander en Tanja Teeuwen bijvoorbeeld: „We kunnen niet met en we kunnen niet zonder elkaar”, lachen de twee dames die al achttien jaar collega’s zijn. „Op 21 november 1994 werd ik aangenomen bij Golff”, herinnert Tanja zich. „Eerst vond er een ontmoeting plaats met alle werknemers, want de winkel was nog niet eens open. Een van mijn eerste taken was het inrichten van de winkel, die een paar weken later op 4 december pas zijn deuren openden. Ik ging achter de kassa werken, maar heb ook een tijd bij de bloemen gestaan, in de slijterij en op de zuivelafdeling gewerkt. Ik ben dus best heel flexibel, want ik heb alles al wel eens gedaan of gezien.”  

BUURTSUPERTJE 

Teuni haakte een paar jaar later aan. „Ik werkte in een ander dorp, maar had het daar niet meer naar mijn zin. Ik kreeg te horen dat ze bij Golff een hoofdcaissière zochten, belde op en werd direct aangenomen! Nog altijd ben ik teamleider kassa, maar we doen het gewoon met elkaar hoor. Ik werkte veertig uur in de week, maar toen ik vijftig werd ben ik een dagje minder gaan werken. En met zestig vond ik dat ik nog wel een dag minder had verdiend”, lacht ze. „Nog 2,5 jaar en dan werk ik in totaal vijftig jaar. Dat vind ik een mooie leeftijd om met pensioen te gaan.” Maar ze zal haar werk zeker missen: „Ik vind deze baan zo leuk. De gezelligheid, elke dag nieuwe mensen en het hechte team. Ik ben ooit eens aangenomen bij een kantoor, maar ik ben nooit gegaan. Bij de gedachte alleen al kreeg ik het benauwd.” 


De Golff aan de Marktstraat (jaartal niet bekend) - Oud Scherpenzeel

Tanja begrijpt precies wat haar collega bedoelt: „Het is ontzettend leuk en divers werk. De vaste gezichten en het contact met klanten vind ik heerlijk.” En ondanks de flinke groei die de supermarkt heeft doorgemaakt vindt Teuni Jumbo Scherpenzeel nog altijd het ‘buurtsupertje’: „Ze kennen jou en ik ken de klanten. De pubers die hier nu solliciteren, zag ik ooit als baby. En oud-vakkenvullers komen nu met hun kinderen hier winkelen. We zijn het sociale middelpunt van het dorp.” Tanja, die zelf nog elf jaar mag werken, is niet van plan dat ooit nog ergens anders te doen. „Ik wil echt niet meer weg. Ik dacht vroeger wel eens ergens anders te willen kijken, maar ik zou deze mensen niet willen missen. Het is zo’n leuke club, we hebben de grootste gein met elkaar. Het is een mooie mix van oude- en jongelui”, glimlacht ze.  

OVERNAME DOOR JUMBO

 Tanja en Teuni herinneren zich dat werken voor Golff vrijblijvender was. Teuni: „Toen we Jumbo werden kwam er veel meer structuur.” Ook wel logisch, vindt Tanja: „Want van twintig man personeel gingen we ineens naar honderd! En ondanks de toename in collega’s is er nu veel meer overzicht. Bij de vorige supermarkt waren de dingen vaak niet duidelijk, maar nu weten we bijvoorbeeld ver van tevoren ons rooster, hoeveel vrije dagen je nog hebt en hoe je makkelijk een snipperdag opneemt.” Teuni: „Er zijn nu meer regels, maar dat is juist alleen maar fijn. We kunnen ons houden aan de zeven zekerheiden van Jumbo en mogen klanten zomaar blij maken met een gratis bloemetje. Of taart! We zetten de klanten op 1.” 

FUSIE

12,5 jaar geleden werd niet alleen de Golff-supermarkt overgenomen, ook Super de Boer – die om de hoek zat – mengde zich met de toenmalige club. Nog altijd acht huidige werknemers van Jumbo, waaronder Esther Lagerweij en Dennis van Dijk komen van ‘verderop’. Esther: „Ik werk al 32 jaar bij de supermarkt. Op een gegeven moment kregen we te horen dat de plek waar Super de Boer zat, een andere supermarkt zou worden en we konden kiezen; blijven of fuseren met Golff. Met veel andere Super de Boer-collega’s kozen we ervoor om te verkassen en dus voortaan een Jumbo-tenue aan te trekken.” 


De Super de Boer aan de Dorpstraat (jaartal niet bekend) - Oud Scherpenzeel

Ook Dennis, die al tien jaar bij Super de Boer werkte, koos ervoor mee te gaan en dat was best even spannend. „Met hart en nieren hadden we daar heel wat opgebouwd samen, dus je voelt je echt even een vreemde eend in de bijt op die nieuwe werkplek. Maar het hielp dat we met de oude Golff-medewerkers de supermarkt konden slopen en samen een nieuwe mochten opbouwen. Dat schept echt een band.” Esther: „Op een zaterdag sloten we de oude winkel en dat was best heel emotioneel. Maar veel tijd om daarbij stil te staan was er niet, want we werden maandag verwacht op onze nieuwe werkplek! Vervolgens gingen we allemaal naar Veghel, waar we één grote inwerkdag beleefden.” 


Team Jumbo Scherpenzeel (januari 2011) met onder andere: echtpaar de Wit, Henk, Dennis en Patrick. - Henk Pater

Voor zowel de Golff-medewerkers als die van Super de Boer begon er een nieuwe formule. „Ik was bang om binnen de Jumbo concurrenten te blijven en dat er groepjes gevormd zouden worden. Maar door de verbouwing en een dagje weg vormden we een team. We maakten allemaal een nieuwe start”, aldus Esther.  

GEVARIEERDE DAGEN

En ook Esther merkt op dat haar huidige werkgever de boel strakker geregeld heeft: „We merkten al snel meer structuur en daardoor werd de sfeer toegankelijker en socialer. Vroeger rommelde het nog wel eens en hebben we veel verschillende managers gekend, het is nu veel rustiger. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en elke dag is anders. Ik heb trainingen mogen volgen, neem nu personeel aan en leer nieuwe werknemers over de zeven zekerheden van Jumbo. En daardoor is mijn werk nog elke dag een mooie uitdaging.” Dat is Dennis met haar eens: „Elke dag is anders hier. Ik ben echt een manusje van alles en doe de goederen verwerking, los de vrachtwagens, bouw de schappen om. Het is heerlijk om geintjes te kunnen maken en er gebeurt altijd wel iets. Hoe kan het ook anders met 110 collega’s en per week wel 13.000 klanten!” 

NIEUWBOUW JUMBO SCHERPENZEEL

Jumbo Scherpenzeel gaat een mooie toekomst tegemoet. Nog heel even en de supermarkt gaat weer terug naar de oude plek van Super de Boer. de huidige eigenaar Mark Mudde lacht: „Voor Dennis en Esther is het cirkeltje dus weer rond. Als alles gaat volgens de planning, openen we daar in een vernieuwd pand eind 2024 onze deuren. Het is de bedoeling dat we binnen vijf dagen hier leeg zijn en daar kunnen openen, dus dat wordt een flinke onderneming! We willen verhuizen omdat we hier uit ons jasje groeien. De winkel, het magazijn en de koelcellen: alles wordt te klein. Het assortiment dat we zouden willen, past er niet meer bij en met zoveel duizenden klanten per week hebben we simpelweg niet genoeg parkeerplaatsen nu.” 


Team Super de Boer tijdens de sluiting in januari 2011, met onder andere Corrie, Esther, Dennis, Henriette en Patrick - Corrie van Dijk

Mark hoopt een completere en modernere supermarkt neer te kunnen zetten: „Op klantvriendelijkheid scoren we hier altijd hartstikke hoog, maar ruimte en assortiment is nog wel eens een puntje van kritiek. We hebben een goede winkel, maar het kan beter. Ik wil de mensen in Scherpenzeel een betere keuze geven, maar het dorpse gevoel behouden. Met hetzelfde, gezellige team!” 

Team Super de Boer tijdens de sluiting in januari 2011, met onder andere Corrie, Esther, Dennis, Henriette en Patrick.
De Super de Boer aan de Dorpstraat (jaartal niet bekend)
Afbeelding
Team Jumbo Scherpenzeel (januari 2011) met onder andere: echtpaar de Wit, Henk, Dennis en Patrick.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie