Coen van Westerveld: ,,Er is niets mis met stoken, mits je het op de juiste manier doet.''
Coen van Westerveld: ,,Er is niets mis met stoken, mits je het op de juiste manier doet.'' MooiMerk

'In je eigen omgeving kun je het verschil maken'

Advertorial_1

WOUDENBERG Een knisperend haardvuur zorgt voor veel gezelligheid, maar kun je anno 2019 nog wel voor een hout- of zelfs gashaard kiezen? Dat er vele verantwoorde manieren zijn om je woning te verwarmen, weet Coen van Westerveld, specialist in o.a. gasloze verwarmingssystemen.

Hiemstra Media

Het is het jaar 2012. Een roerige tijd, midden in de economische crisis. Na vele jaren werkzaam te zijn geweest in de haardenbranche komt Coen van Westerveld onverwacht op straat te staan.

Achteraf gezien is dat nét het zetje dat de Woudenberger nodig had om een droom achterna te gaan: een eigen onderneming. Onder de naam Westerhaard levert en installeert Van Westerveld sinds die tijd, samen met zijn team, haarden en kachels in de wijde regio. ,,Gashaarden, houtkachels en elektrische kachels, maar ook economische en ecologische warmteoplossingen zoals duurzame cv-houtkachels of pelletkachels."

[VOLLEDIGE VERBRANDING] Advisering is daarbij steeds belangrijker geworden, merkt hij. ,,Er leven veel vragen bij mensen. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of het nog wel verantwoord is om hout te stoken vanwege overlast en de luchtkwaliteit. Het antwoord? Er is niets mis met stoken, mits je het op de juiste manier doet en zorgt voor een volledige verbranding. Dat wil zeggen: het rookkanaal, het toestel, de stoker zelf en natuurlijk het gebruikte hout moeten goed zijn. Kies bijvoorbeeld voor verantwoord gekapt hout, waarbij nieuwe bomen terug geplant worden. En koop een moderne kachel die voldoet aan de strenge milieu-eisen van de EcoDesign-richtlijn die op 1 januari 2020 ingaat. Belangrijk is ook het stookproces zelf. Als je goed droog hout gebruikt en dat op de juiste manier verbrandt, dan kun je een hoog rendement behalen en blijft de rook-/gas-uitstoot zeer beperkt. Een rottende boom in het bos produceert zelfs meer methaan."

[DEMONSTRATIES] Om zijn klanten hierbij te ondersteunen legt Van Westerveld zijn focus naast verkoop dan ook op voorlichting. ,,Bijvoorbeeld door stookdemo's te organiseren, maar ook door met mensen te kijken naar hun eigenlijke warmtebehoefte. Een groot haardvuur is prachtig, maar nieuwbouwwoningen zijn zo goed geïsoleerd dat ze nog maar beperkt warmte nodig hebben. Dan kan het bijvoorbeeld slimmer zijn om te kiezen voor een kleiner haardvuur of een gashaard." Ook op het gebied van gashaarden zijn er allerlei alternatieven, zelfs voor gasloze woningen. ,,Stoken op biopropaan bijvoorbeeld, waarbij je een soort gasbatterij in de schuur kunt plaatsen waar je alleen uit tapt als je even wat extra warmte of sfeer nodig hebt."

[DUURZAME OPLOSSINGEN] Hoewel zijn bedrijf groeide, merkte Van Westerveld ook dat mensen niet meteen verwachten dat een haardenwinkel ook warmtepompen installeert, terwijl hij zelfs specialist is in gasloze verwarmingsoplossingen. Daarom richtte hij het label GreenInstall op. ,,We installeren alle mogelijke producten, van duurzame pelletkachels en houtgestookte cv tot warmtepompen en buffervaten. Dit soort duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp met vloerverwarming lenen zich overigens ook prima voor de sfeervolle toevoeging van een haard. De meeste huizen hebben nu nog centrale verwarming. Draai je de thermostaat omhoog, dan is het snel lekker warm. Duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp met vloerverwarming, geven heel geleidelijk warmte af. Daarom blijft een haard of kachel een aantrekkelijke aanvulling op duurzame verwarmingsmethoden. Bovendien staat de haard of kachel doorgaans in de ruimte die je het meest gebruikt: de woonkamer. Hij draagt dus flink bij aan de benodigde warmtecapaciteit."

[GROTERE SHOWROOM] Terugkijkend is Van Westerveld blij dat de stap naar het ondernemerschap zo goed gelopen is. ,,We hebben niet stilgezeten en zijn DE-gecertificeerd (Duurzame Energie) volgens de Europese richtlijn en als lid van de Nederlandse Haarden en Kachelbranche bieden wij de voordelen van een gecertificeerde installatie. Inmiddels ben ik met de Rabobank in gesprek over financiering voor een nieuwe, grotere locatie. De huidige showroom staat bomvol en biedt niet de flexibiliteit die we zoeken. Daar komen dus nog mooie ontwikkelingen aan."

[HET LIJKT MOEILIJK] In oktober nam Van Westerveld deel aan het regionale evenement Vallei Duurzaam in Scherpenzeel, waar Rabobank Gelderse Vallei een bijdrage aan deed. ,,Je merkt dat consumenten en bedrijven op zoek zijn naar manieren om bewuster en duurzamer te leven en ondernemen. Op deze beurs konden we als regionale ondernemers onze duurzame producten en diensten presenteren. Mensen denken namelijk vaak al wel groen, maar vinden het lastig om ergens te beginnen. Het lijkt zo groot en moeilijk. De beste plek om te starten? Je eigen woon- of werkomgeving. Daar kun je het verschil maken."

[Aangeboden door Rabobank Gelderse Vallei] 

advertentie