Terwijl andere partners toekijken, zet Rianne van Ginkel van SWO Scherpenzeel-Renswoude haar handtekening.
Terwijl andere partners toekijken, zet Rianne van Ginkel van SWO Scherpenzeel-Renswoude haar handtekening. Adriaan Hosang

Samenwerkingsovereenkomst mantelzorg getekend

11 november 2019 om 11:02 Maatschappelijk

RENSWOUDE In de bibliotheek is donderdagochtend de 'overeenkomst inzake mantelzorg' ondertekend met, vanwege het feestelijk tintje, gebak erbij.

Mantelzorg wordt steeds belangrijker, zeker gelet op de vergrijzing van de bevolking. Ouderen vinden minder makkelijk ruimte in een verzorgings- of verpleeghuis. Ze blijven langer thuis wonen, wat zorgt voor een belasting van de mantelzorg. Een wijkverpleegkundige uit Ederveen: ,,De zorg is breder dan alleen wassen en aankleden. Vaak begint het klein en wordt het steeds meer. Veel mensen hebben een werkkring en vroeger kon je nog wel eens rekenen op burenhulp".

SAMENWERKING Will Schutte, medewerker bij Vilans en Annemieke Feddema van Movisie brengen het landelijke programma over aan de vrijwilligers. Aan dit project doen elf gemeenten mee. Opzet is te komen tot een betere samenwerking tussen professionals, vrijwilligers en netwerken van mensen. Will Schutte: ,,Je ziet dat steeds meer taken verricht worden door gebruikmaking van iPads en speciale horloges. Het druppelen van je ogen of het innemen van medicatie wordt soms van afstand al gevolgd.

We richten ons ook op patiënten met niet aangeboren hersenletsel. Daar zie je dat het ziekte-inzicht vaak moeilijk is. De constatering van uitval bij een partner zorgt ook voor een vorm van rouw". Annemieke Feddema geeft aan dat hierover nog veel onwetendheid bestaat. Van het ene op het andere moment verandert er veel. Er is weliswaar een speciaal café dat goed bezocht wordt, maar er kan volgens haar nog veel verbeterd worden.

VERSTERKING Feddema: ,,Het programma waar nu op ingezet wordt duurt tot 2021. Opzet is aan de slag te gaan met concrete vragen en de samenwerking van mantelzorgers. De gevormde kerngroep komt iedere zes weken bijeen. Bedoeling is om mantelzorgers in balans te brengen door versterking van de samenwerking".

advertentie
advertentie