De nieuwe jeu de boules-baan van Scherpenzeel.
De nieuwe jeu de boules-baan van Scherpenzeel. Janneke Hek

Jeu de boules in Scherpenzeel: 'je vergeet alles om je heen'

Overig

Jeu de boulesbaan in Scherpenzeel

[SCHERPENZEEL] Dick Geurts kijkt tevreden om zich heen. De laatste hand aan de jeu de boules-baan van Scherpenzeel is gelegd. Een strakke grindbaan met een duidelijk bord voor de puntentelling. Geurts staat aan de wieg van de eerste jeu de boules-club van het dorp.

,,Ik was jarenlang actief met een wandelclub. We liepen iedere week vijftien kilometer lekker door. Door knieproblemen moest ik daarmee stoppen. Maar stilzitten is niks voor mij. Ik ging een keer mee met een kennis naar een jeu de boules-club in Leusden. En dat vond ik een aardige sport. Ik vroeg me af of er al iets dergelijks in Scherpenzeel bestond, en het antwoord daarop was nee. Dat daagde mij uit", lacht Geurts.

[MOOI STUK BAAN] Hij woont aan de Kolfschoten 14 en heeft veel ruimte om zijn huis. Naast de moestuin en de kantine waar de deelnemers aan Platteland Anders zich creatief uitleven, maakte hij met enkele anderen plaats voor een jeu de boules-baan. ,,Dat is nog een hele onderneming. Uitgraven, drainage aanleggen, zand, klei en grind erover storten. En dat grind mag maar een doorsnee van 8 millimeter hebben. Maar nu ligt er een mooi stuk baan waar we kunnen spelen".

[WEDSTRIJDELEMENT] De nieuwste sportclub van Scherpenzeel noemt zichzelf 'De Vallei boulers'. Inmiddels hebben zich zestien enthousiaste sporters aangemeld. En er is ruimte voor meer leden.

Iedere dinsdagmiddag en vrijdagmorgen staat de koffie klaar. Hierna worden de ballen opgenomen en gaat men aan het werpen. Vaktermen vliegen je om de oren als je met enkele van de Boulers praat. Zo is daar Albertje Fledderus. Samen met haar man, ook lid van de Scherpenzeelse club en ook in Leusden en Veenendaal, boulen zij. ,,Als je dit spel speelt, vergeet je even alle andere dingen om je heen. Er zit een wedstrijdelement in dat ons aanspreekt. Maar we vinden het ook fijn dat het in de buitenlucht is. Zolang je arm nog kan werpen en je kan bukken om een bal op te pakken, is dit een sport om tot op hoge leeftijd te doen", vertelt Fledderus.

[MOOIE SPORT] Geurts beaamt dat. Zelf is hij ook al op leeftijd. Hij noemt als vier pluspunten van deze sport: ontspanning, competitie, beweging en sociale contacten. Jaap Koopman, een mede-bouler, is het met hem eens. ,,Voor alle leeftijden is dit een mooie sport. De baan is ook open om te huren voor verjaardagen of jubilea. Mensen kennen deze sport vaak van de camping in Frankrijk, maar nu kunnen ze haar ook in Scherpenzeel beoefenen. Er liggen in de kantine altijd genoeg ballen voor iedereen".

De clubleden hebben inmiddels ook een groepsapp. ,,Zo kun je even horen wie er gaat boulen, zodat je niet alleen staat. Eigenlijk kun je altijd wel spelen, wat het weer ook doet. En als het te hard regent, ga je in de kantine even koffiedrinken", aldus Geurts.

De Vallei Boulers houden woensdag 25 september een open middag, waar iedereen vanaf 13.30 uur welkom is om een balletje te gooien en kennis te maken met deze sport. De Locatie is Kolfschoten 14 in Scherpenzeel. De club heeft een bord voor aan de weg gemaakt zodat duidelijk is waar gespeeld kan worden.

advertentie