Afbeelding
Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Starten als freelancer: zorg dat je deze 9 dingen voor elkaar hebt

19 december 2022 om 11:46 Partnercontent

Als je net bent gestart als freelancer, of van plan bent om dit binnenkort te doen, dan heb je vast al een lijstje met dingen die je moet regelen. Zorg ervoor dat je de 9 zaken in dit artikel in ieder geval voor elkaar hebt!

1. Zorg voor een goede administratie

Voordat je aan de slag gaat, moet je goed nadenken over hoe je je administratie wilt gaan aanpakken. Als je geen goede administratie hebt, kan dat later flink wat problemen opleveren. Bovendien moet je ook bijhouden welke uren je precies werkt, want dat is belangrijk voor je facturen. Je kunt dit bijhouden in een bestand op jouw pc, verwerken in een speciale app op jouw Samsung zakelijk telefoon, of ouderwets op papier. Waar je ook voor kiest, zorg dat alles klopt en goed wordt bijgehouden.

2. Kies voor de juiste verzekeringen

Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Dat betekent dat je zelf moet uitzoeken welke verzekeringen je nodig hebt. Denk hierbij aan een aansprakelijkheidsverzekering, maar ook een rechtsbijstandsverzekering is handig.

3. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel

Voordat je als freelancer aan de slag kunt gaan, moet je je aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Dit is een eis van de belastingdienst. Als je je niet aanmeldt, kan dat later flink wat problemen opleveren.

4. Weet hoe belastingaangiftes werken

Als freelancer moet je zelf je belastingaangifte doen. Dit is vaak een lastige klus, dus zorg ervoor dat je weet hoe je dat moet doen. Je kunt hierbij hulp inschakelen, maar dat kost wel geld. Daar tegenover staat wel dat je dan er vanuit moet kunnen gaan dat alles klopt.

5. Zorg ervoor dat je weet hoe je facturen moet maken

Als freelancer moet je zelf je facturen maken. Dit is niet altijd makkelijk, want je moet hierbij rekening houden met allerlei regels. Zorg ervoor dat je weet hoe je dit moet doen, en maak gebruik van een factuurprogramma als je dat wilt.

6. Regel een overeenkomst op schrift

Als freelancer is het belangrijk dat je een contract (een overeenkomst op schrift) hebt met je klanten. Dit geeft je namelijk duidelijkheid over wat je precies moet doen, en wat de verwachtingen zijn. Bovendien kan een contract je ook helpen als er iets misgaat. Zorg er dus altijd voor dat je een contract hebt, voordat je aan de slag gaat met een klant.

7. Informeer jezelf over tarieven

Als freelancer moet je goed weten wat goede tarieven zijn. Het is namelijk belangrijk dat je niet te weinig, maar ook niet te veel vraagt voor je diensten. Doe dus eerst even wat onderzoek en kijk wat de gemiddelde tarieven zijn binnen jouw vakgebied.

8. Investeer in jezelf

Als freelancer moet je investeren in jezelf. Dit betekent dat je moet blijven leren, en bijscholen als dat nodig is. Je kunt hierbij gebruik maken van allerlei online cursussen, maar ook fysieke cursussen en trainingen kunnen helpen.

9. Zorg ervoor dat je een back-up hebt

Als freelancer werk je vaak met belangrijke bestanden, zoals facturen en contracten. Het is dan ook belangrijk dat je een goede back-up hebt, zodat je deze bestanden altijd kunt terugvinden. Zorg ervoor dat je back-ups maakt op een externe harde schijf, maar ook in de cloud.

advertentie
advertentie