Afbeelding
Foto via Krul Alltech

Hoe kun je je huis zonder CV verwarmen?

24 februari 2023 om 10:56 Partnercontent

Niemand vindt het fijn om het koud te hebben. Daarom is het je instinct om de verwarming een paar graden hoger te zetten als het buiten koud is. Maar door de huidige gasprijzen zet je de kachel vaak lager dan je eigenlijk zou willen, want je trekt liever een trui en warme sokken aan dan dat je je helemaal blauw betaalt aan energierekeningen. Helaas is dit niet voor iedereen een optie. Heb je bijvoorbeeld reuma of een andere gewrichts- of spieraandoening, dan is het niet alleen vervelend om het koud te hebben, maar ook pijnlijk. Verder zijn er nog veel meer redenen om naar een stookalternatief te zoeken. Waarom zou je immers kou lijden als dat niet nodig is? Zoek jij een alternatief, dan kun je bijvoorbeeld de Rika kachel - waarmee je je huis zonder gas verwarmt - in huis laten plaatsen. Ben je benieuwd hoe je jouw huis verder nog meer zonder centrale verwarming kunt verhitten? Lees dan dit artikel.

Verwarm kleine ruimtes met een elektrische haard

In veel gevallen is een elektrische haard op dit moment niet per se goedkoper dan de centrale verwarming. Toch biedt een elektrische haard als bijverwarming - in een kleine ruimte, voor een korte periode - uitkomst. Kom je ‘s avonds uit je werk en wil je op dat moment snel de woonkamer op temperatuur hebben? Dan is een elektrische haard geschikt. Je zet zo’n haard kort aan en zet hem weer uit als de woonkamer lekker warm is. Op die manier bespaar je al flink op je stookkosten. Heb jij zonnepanelen op het dak? Dan is een elektrische haard extra voordelig. Omdat je als je zonnepanelen hebt sowieso minder aan elektriciteit dan aan gas uitgeeft, kun je in dat geval de elektrische kachel gebruiken om je hele huis te verwarmen.

Een houtkachel in je woonkamer

Veel mensen denken dat hout stoken verboden is, maar omdat houtkachels op de Europese markt zijn toegestaan kan Nederland het gebruik van zo’n kachel gelukkig niet verbieden. Wel is het belangrijk dat je jouw houtkachel zo schoon mogelijk stookt. Verbrand daarom alleen onbehandeld, droog hout zonder lak- of verfresten en stook van boven naar beneden met de Zwitserse methode (een stookmethode waarbij je hout op een specifieke manier stapelt, waarbij de dikste houtblokken onderop liggen en de dunste bovenop). Doe je dit, dan haal je ook nog eens meer rendement uit je hout, omdat er een volledige verbranding ontstaat. Wil je ook jouw tuin verwarmen? Maak dan gebruik van een Ukiah haard. Zie jij jezelf al in je luie stoel bij het vuur zitten?

Het gemak en de sfeer van een pelletkachel

Wil jij het gebruiksgemak van de centrale verwarming met de sfeer van een romantische houtkachel combineren? Dan is een pelletkachel precies wat jij zoekt. Je zet de kachel met slechts een enkele druk op de knop aan en geniet daarna van een prachtig vlammenspel. Het enige wat jij hoeft te doen is af en toe de houtpellets bijvullen, dit zijn kleine houtkorrels die doen denken aan paardenbiks. De kachel brengt die pellets automatisch naar de brandkamer en regelt daarnaast zelf de zuurstoftoevoer. Zo ontstaat er een volledige verbranding waar veel hitte vanaf komt. Pelletkachels van een specialist zoals Krul Alltech bieden een mengelmoes van traditionele houtverbranding en moderne verwarming. Afhankelijk van het model kun je de Rika pelletkachel bijvoorbeeld bedienen met een touch display. Dus zoek je een modern, gezellig alternatief op uw centrale verwarming? Neem dan eens een kijkje bij Krul Alltech!

advertentie
advertentie