De woondruk in de regio Scherpenzeel is niet heel groot.
De woondruk in de regio Scherpenzeel is niet heel groot. ANP

Meer lucht in nog altijd krappe woningmarkt

16 juli 2022 om 06:48 Wonen

SCHERPENZEEL Meer woningen die te koop staan, minder bezichtigingen en minder overbiedingen: de oververhitte woningmarkt krijgt meer lucht. Deskundigen zeggen dat het te vroeg is om te spreken van een echt kantelpunt. 

Kopers krijgen meer keuze op de huizenmarkt. In de afgelopen drie maanden stonden ruim 54 procent meer nieuwe huizen te koop dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) die vorige week verschenen. Eind juni stonden 25.300 woningen te koop bij NVM-makelaars.

KOSTEN ,,Het sterk gestegen woningaanbod biedt een kijker een betere kans om koper te worden”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. “Toch is het te vroeg om van een echt kantelpunt te spreken ook al beïnvloeden de explosief gestegen energiekosten en de hypotheekrente het sentiment in de woningmarkt.” Veel kopers vallen af omdat zij de maandlasten door deze stijgingen niet kunnen bijbenen.  

Antoine Steenkamer, eigenaar van vergelijkingswebsite Mijn Verkoopmakelaar, hoort dit terug in de praktijk. Steenkamer heeft inzicht in de makelaardij op zowel landelijk als lokaal niveau. ,,Laatst hoorde ik van een makelaar die een dag na akkoord van de aankopende makelaar te horen kreeg dat de rente die dag was verhoogd, waardoor de kopers de kosten voor de woning niet meer konden betalen.

Het is nog te vroeg om van een kantelpunt te spreken

De prijs van een huis vormt ook een horde. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was de afgelopen maanden 448.000 euro. Dat is 3,5 procent meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. Maar wanneer je vergelijkt met een jaar terug dan pakt de prijsstijging niet meer zo fors uit als voorheen. Op jaarbasis gaat het om een plus van 10,6 procent, waar in voorgaande kwartalen nog stijgingen tot meer dan 20 procent werden gemeten. 

Het overbieden is ook iets minder extreem aan het worden, zegt Steenkamer. “Er worden nog wel woningen boven de vraagprijs verkocht, maar steeds vaker is dat met ‘geluk’ voor de verkopers. Als de hoogste bieder in dergelijke gevallen gewoon de vraagprijs had geboden, zouden zij ook de hoogste zijn geweest.” 

VERSCHILLEN PER REGIO Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en makelaar, ziet ook minder extreme biedingen en minder bezichtigingen op de huizenmarkt. ,,De absolute gekte lijkt dit kwartaal wat af te nemen. Maar er zijn duidelijke verschillen per regio.’’

Overbiedingen zijn steeds vaker een ‘geluk’

Van de grootste gemeenten is in Amsterdam en Amstelveen de woondruk het hoogst. Daar zijn voor elke beschikbare woning de meeste gegadigden. Voor elk huis dat in Amsterdam of Amstelveen te koop staat, zijn zo’n 150 kandidaten. Dit blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Atlas Research. Hoe lager de woondruk, hoe makkelijker het is om in deze gemeente een passende woning te vinden. Aan de randen van Nederland, in onder meer Zeeland, Friesland, Groningen, de Achterhoek en Zuid-Limburg, is de druk op de woningmarkt het laagst. In die gebieden ligt de behoefte ruim onder de 100 belangstellenden per 100 woningen. In de gemeente Scherpenzeel zijn voor elke 100 beschikbare woningen zo’n 82 gegadigden. De woondruk in de regio is dus niet heel groot. Gemiddeld zijn er in Nederland 105 kandidaten voor 100 beschikbare huizen. Hoewel er in absolute zin meer huizen op de woningmarkt zijn gekomen, benadrukt Gerssen dat er nog geen sprake is van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. “Een evenwichtige markt is nog ver weg.”

Tips voor het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis zijn er veel zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Onderstaand enkele tips van Makelaarsland:

-Ben er snel bij
De huizenmarkt gaat heel snel. Als je een huis naar wens hebt gezien, maak dan snel een afspraak voor een bezichtiging. Helaas komt het regelmatig voor dat er meer belangstelling voor een woning is, dan dat er bezichtigingsmomenten zijn.

-Ken de financiële mogelijkheden
Weet wat je financiële mogelijkheden zijn voordat je een woning gaat zoeken. Als je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, dan kan er gericht worden gekeken naar de ideale woning binnen jouw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten.

-Bekijk meerdere woningen
Bezichtig altijd meerdere woningen voordat je een keuze maakt. Bekijk ook woningen die wellicht niet de eerste keuze zijn. Het is altijd goed om diverse woningtypes in je prijsklasse te bekijken. Zo kun je de woningen goed met elkaar vergelijken en dan kan helpen bij het maken van een goede keuze.

Afbeelding
advertentie
advertentie