Burgemeester Harry de Vries vorig jaar tijdens Koningsdag.In zijn afscheidsbrief roemt hij onder meer de bruisende Oranjevereniging van Scherpenzeel.
Burgemeester Harry de Vries vorig jaar tijdens Koningsdag.In zijn afscheidsbrief roemt hij onder meer de bruisende Oranjevereniging van Scherpenzeel. Adriaan Hosang
Ingezonden

Afscheid van Scherpenzeel

31 december 2020 om 12:22 Column Fusie met Barneveld

Op donderdag 17 december heb ik aan het beging van de (digitale) openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Scherpenzeel aangegeven dat ik de Commissaris van de Koning mijn ontslag zou aanbieden als waarnemend – burgemeester van Scherpenzeel. Inmiddels is mij met ingang van 1 januari 2021 eervol ontslag verleend. Middels deze ‘open brief’ wil ik afscheid van u als inwoners nemen. Ik heb mijn ontslagaanvraag met pijn in het hart gedaan, maar ben tot de conclusie gekomen dat mijn positie ondergeschikt is aan het belang van de inwoners van Scherpenzeel en de wijze waarop dat belang het beste gediend kan worden. Daarnaast is het voor Scherpenzeel van groot belang dat er herstel van onderling vertrouwen plaats vindt binnen de gemeenteraad, binnen het college, met de buurgemeente Barneveld, binnen de regionale samenwerking in Foodvalley en ook met het provinciaal bestuur. Na alles wat er gebeurd is denk ik niet dat ik daarvoor de meest geschikte persoon ben, omdat ook ik, na het opzeggen van vertrouwen in mij door de drie wethouders (hetgeen overigens door het rapport van Professor Frissen als zeer onheus en fout is bestempeld) en de gebeurtenissen daarna die mij ernstig beschadigd hebben, onderdeel van het conflict ben geworden.

Ik wil in deze afscheidsbrief niet te veel ingaan op wat ik van een aantal zaken vind, wel heeft u er recht op te weten dat ik alleen altijd heb gepleit voor een eerlijke dialoog met zowel de gemeente Barneveld als de provincie Gelderland. Ik houd niet van, en geloof niet in ‘het conflictmodel’, dat heeft in de wereld nooit iets goeds teweeg gebracht. Op grond van een eerlijke vergelijking tussen de twee varianten (zelfstandigheid, dan wel herindeling) was een goede en voor de inwoners juiste keuze te maken geweest.

Vanaf 16 januari 2019 heb ik u mogen dienen als (waarnemend) burgemeester, een taak die ik als een grote eer heb beschouwd. Ik zal zeker niet foutloos geweest zijn, maar ik heb getracht mij snel en met veel energie binnen de Scherpenzeelse samenleving te laten zien en kennen. Het was naast het pijnlijke slot voor mij ook een periode met hele mooie herinneringen. Uw gemeenschapsleven binnen verenigingen en kerken, de (sociale) instellingen, de bruisende Oranjevereniging, de vele evenementen in de Breehoek, de nieuwbouwplannen van de Scouting, de vrijwilligers van het zwembad, de heropening van de Grote Kerk, Koningsdag 2019 en de indrukwekkende dodenherdenking 2020. Ik bewaar heel mooie herinneringen aan het contact met veel Scherpenzeelse inwoners, bij vreugdevolle, maar ook verdrietige momenten. Het meeleven met elkaar. Ik zal dat niet vergeten.

Dank, dat ik gedurende een kleine twee jaar uw burgemeester mocht zijn. Ik hoop dat de rust terugkeert in de Scherpenzeelse politiek, dat respect voor elkaar centraal komt te staan en de meerderheid rekening houdt met de minderheid. Bovenal wens ik u allemaal een gezond, hoopvol en gelukkig 2021 toe. Het ga u goed! ‘Wees een beetje lief voor elkaar’ zou ik, in navolging van oud--burgemeester Van der Laan van Amsterdam willen zeggen.

Harry de Vries
Scherpenzeel

advertentie
advertentie