Blogger Wanda Wandelt.
Blogger Wanda Wandelt. Wanda Wandelt

'Wandelend ontdek je de mooiste plekjes'

16 oktober 2019 om 09:43 Advertorial_2

Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik de Zeeuwse polders verruilde voor de mooie provincie Utrecht. Omdat ik een echte natuur- en cultuurliefhebber ben, stond ik te trappelen mijn nieuwe provincie beter te leren kennen. Ik pakte mijn oude hobby wandelen weer op, want al wandelend kom je op de meest bijzondere plekjes, ontmoet je veel mensen en krijg je in traag tempo veel meer mee van je omgeving.
Ietwat onvoorbereid trok ik mijn oude wandelschoenen aan en ging naar buiten. Ik had een route opgezocht en ging op pad, want zo simpel is het toch?! Later ontdekte ik pas dat een beetje voorbereiding wel verstandig is, want een fikse regenbui bezorgde mij een nat pak.
Ook liep ik in het begin nog wel eens verkeerd, omdat ik gebruik maakte van een verouderde routebeschrijving. Of schatte ik de afstand verkeerd in waardoor ik veel langer onderweg was. Maar iedere keer genoot ik weer van de natuur, de ontspanning en het plezier dat het wandelen mij bracht.

VEELZIJDIG Inmiddels heb ik al wandelend alle uithoeken van de provincie gezien. Het is bijzonder hoeveel bijzonder cultureel erfgoed en verschillende landschappen er te vinden zijn in de kleinste provincie van Nederland. We hebben bossen, heide, zandverstuivingen, akkers, weilanden, veengebieden, rivieren en polders. Maar ook veel geschiedenis zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Grebbelinie en de Romeinse Limes. En denk eens aan de vele kastelen en buitenplaatsen of oude grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug.

Na al die jaren wandelen, bereid ik me inmiddels goed voor. In mijn rugzak neem ik voldoende water, wat eten en regenkleding mee. Vooraf check ik de weersvoorspellingen en zorg ik dat ik een actuele routebeschrijving en GPS-track bij me heb. Zo word ik niet meer verrast door onvoorziene omstandigheden, maar alleen nog door de mooie omgeving en ontmoetingen onderweg.

DAATSELAARSEPAD Ondanks dat ik al heel veel kilometers in Utrecht heb gewandeld, ontdek ik nog regelmatig nieuwe routes in de provincie. Zoals bijvoorbeeld het Daatselaarsepad dat start bij Restaurant De Dennen in Renswoude. Dit Klompenpad van 14 kilometer brengt je over landgoederen, boerenerven en de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Hier komt een belangrijk stuk geschiedenis tot leven. Stevige schoenen zijn op deze wandelroute wel aan te raden.
Je hoeft dus helemaal niet ver te reizen om verrast te worden. Ga lekker naar buiten en ontdek wat Utrecht te bieden heeft. Het routeaanbod is zo groot dat je altijd wel een route vindt die bij jou past. Ik nodig je uit om lekker op pad te gaan en wie weet komen we elkaar binnenkort tegen op één van de mooie wandelroutes in Utrecht. De route van het Daatselaarsepad vind je op routesinutrecht.nl/daatselaarsepad, voor andere mooie routes in de provincie Utrecht kijk je op routesinutrecht.nl/wandelen.

Het Daatselaarsepad.
advertentie
advertentie